Column

Hans halveert: Drinkt en snackt een man alleen te veel uit eenzaamheid?

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans
Ralph liet vorige week een vraag voor me achter. Ben ik intussen gelukkiger? En zo ja, durf ik dat toe te geven?

Toen ik Ralph voor het eerst ontmoette, vroeg hij: 'Wat is de relatie met jouw buik?' Dat had nooit eerder iemand aan me gevraagd. Ik vond dat een uitstekend begin van een goeroe-leerlingrelatie.

Voor Ralph - hij doet ook aan mental coaching tenslotte - is er een duidelijke interactie tussen voedsel en gemoedstoestand. Mensen beginnen te eten als ze boos zijn of verdrietig, of juist heel blij. In kringen van Ralph heet dat 'mentaal eetgedrag'.

In alle oprechtheid: ik ken dat niet.

Ik heb nog nooit de ijskast opengetrokken na een vervelend telefoongesprek en ook ben ik nooit de voorraadkast ingedoken na een ruzie. Ik trok gewoon altijd de ijskast open, goed weer of slecht weer. Ik had dorst en daar hoorde wat te knibbelen bij. Verder dacht ik er niet over na.

Noem het: non-mentaal eetgedrag.

Dat gedachteloos schransen heb ik inmiddels afgeleerd en daarom weeg ik nu bijna twintig kilo minder dan een half jaar geleden.
Daar word ik wel blij van, ja.

Ik loop makkelijker een trap op (dat zal ook komen doordat ik geen twee pakjes per dag meer rook), de mensen zeggen de hele tijd aardige dingen tegen me en de meisjes is het ook opgevallen.

Ja sorry, daar word ik daar blij van, ja, natuurlijk word ik dat. Ik ben een man en mannen zijn nu eenmaal snel blij te maken.

Maar dat bedoelt Ralph niet, als goeroe zijnde. Hij wil weten of ik me beter voel, gelukkiger, en daarom minder behoefte heb troost te zoeken in voedsel. En dat dus inmiddels durft toe te geven.

Of omgekeerd: dat ik, omdat ik gezonder leef en beter eet, me ook beter voel en dus gelukkiger ben.

Ik zit daar nu al dagen over na te denken.

Ik voel me goed, zeker, beter dan ik me in tijden heb gevoeld. Maar komt dat werkelijk doordat ik gezonder leef? En omdat ik me beter voel, leef ik daarom weer gezonder?

Volgens mij is het allemaal zo ingewikkeld niet. Natuurlijk, ik ben vele kilo's aangekomen na mijn scheiding, maar was dat werkelijk door mijn verdriet daarover? Of neemt een man alleen gewoon de moeite niet om uitgebreid te koken en gooit hij liever een bami-kipsaté in de magnetron?

Drinkt en snackt een man alleen te veel uit eenzaamheid? Of simpelweg omdat er niemand in de buurt is die zegt: zou je dat nou wel doen, Hans?

Ik eet, ik drink, maar ik sta daar nu wel bij stil. Waar het om gaat: ik voel me goed. En of mijn nieuwe voeding de kip of het ei is, kan me eigenlijk niet zoveel schelen.

Ik ga nu wel wat lekkers te drinken inschenken, dat wel.

Personal coach Ralph Moorman
Wat een mooie term van Hans, 'non-mentaal eetgedrag'. Dat is een nieuwe voor mij.

Lichte mentale zelfverwaarlozing, verdriet en een gebrek aan een concreet levensdoel na een scheiding kom ik vaker tegen.

Nu wil ik zeker Hans hier niet onder scharen en ook zeker niet te diep doorgraven op dit gedeelte, maar onder 'non-mentaal eten' ligt absoluut iets op het gebied van mentaal en mindset. Wat dit voor Hans precies is of was, zal een zoektocht zijn.

Nu ga ik hem niet lastigvallen met zweverigheid, want dan gaan de hakken van deze stoere kerel natuurlijk meteen in het zand. Mijn rol is hem op een nuchtere manier in beweging te zetten in deze zoektocht naar zichzelf en niet om een stempel te drukken.

En bewegen, dat doet Hans zeer zeker. Hij denkt na bij zijn keuzes en leert elke keer meer over zichzelf. Wat is er makkelijk vol te houden, en nog interessanter: waarom lukt het soms juist niet?

Het is duidelijk dat het verhaal over geluk, fit voelen en eetgedrag een soort de-kip- of-het-eiverhaal is. Eigenlijk hoeft Hans het antwoord niet altijd te weten.

Nu het zo goed gaat, mag hij dit wat vaker vergeten. Eens kijken wat er dan gebeurt.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden