Rubriek

Hans Halveert: De verslaving blijft in stand

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dus op een avond zit je weer met je mantra: mijn opa stierf aan longemfyseem, mijn vader stierf aan longemfyseem, en ik rook verdomme ook weer veel te vaak.
En: hoe lekker is het nou werkelijk?
En: hou eens op met die flauwekul, man.
En: zo zonde, je was er net zo mooi vanaf, lul.

Hoogste tijd om weer te stoppen, dus ik denk: ik ga de e-sigaret eens proberen, misschien helpt dat.
Dat moet ook wel, want als ik het weekeinde nog rook, hebben mijn jongens toestemming gevraagd - en gekregen - mij eens flink op mijn kale kop te slaan. Ze verheugen zich daarop.

Best een geinig dingetje, de IamEGO. Hij ziet eruit als een vulpen, maar dan met een doorzichtig ampulletje. Daarin zit vloeibare nicotine.

Je moet op een knopje drukken en dan gaat een blauw lampje branden. De nicotine begint dan te grommen en pruttelen, net als de waterpijpen in het jongerencentrum tijdens mijn puberteit.

Een high design crackpijpje is het.

Het smaakt nog ook. Lekkerder dan een sigaret eigenlijk; een beetje als pijptabak.
Er is alleen één probleem: je loopt natuurlijk voor paal met zo'n ding. Je voelt je toch net die tante met dat mondstukje op haar Stuyvesant. Collega's op het werk kijken raar op. Als ik een trekje neem, duik ik weg achter mijn monitor, merk ik.

Die avond heb ik een afspraak in de kroeg - de best mogelijke lakmoesproef. We zitten al een tijdje te drinken en af en toe neem ik een hijs. Niemand reageert. Ik vraag het uiteindelijk maar zelf. Hoe ziet dat eruit, een e-rokende man?
Dan komt het los.

Ik moet niet zo mal doen. Ik moet me niet zo aanstellen. Ik zie er werkelijk bespottelijk uit. En dat pijpje heeft ook veel te veel focus, met dat rare knopje en lampje. Verder ben ik een slaaf van de commercie. En ik moet: óf stoppen met roken óf roken.

Daarna durf ik niet meer.
Uiteindelijk besluit ik dan maar buiten een echte sigaret te gaan roken. 'En daar ga ik dood van en dat is dan jullie schuld.'
Mijn gezelschap kan zich daar prima in vinden.
'Alles beter dan dat lampje, Hans. Jongens spelen niet meer met lampjes na hun zevende.'
Sta ik daar, op de stoep een peuk te roken. Die e-sigaret was lekkerder. Maar zo'n ding roken tussen de echte rokers is vragen om nog meer hoon.

Nee, de e-sigaret is er nog niet. Net als ik.

Ralph Moorman:
Hoon? Of interesse? Ik ben benieuwd of Hans zijn mederokers ooit wel eens heeft gevraagd of ze eigenlijk ook liever niet zouden roken.

Dus Hans is begonnen met de e-sigaret. En hij kiest de variant met nicotine. Tja, dan missen we de schadelijke effecten van de rook wel, maar de verslaving blijft lekker in stand. Deze sigaretten bestaan ook zonder nicotine. Misschien dat het dan wel helpt, uiteindelijk.

Dit is een beetje hetzelfde als wanneer iemand die een soort zoetverslaving heeft alles suikers door zoetstoffen vervangt. De zoete voorkeur blijft dan toch echt aanwezig.

Ook filtersigaretten met minder nicotine bestaan, maar in de praktijk betekent dat vaak dieper inhaleren en er een paar extra opsteken. Hans moet het nicotinebeest in zijn kooi laten, want als hij deze knuffelt, ligt deze binnen de kortste keren weer naast hem op de bank.

De vraag is: hoe nu verder? Gaat Hans situaties waarin hij de mist ingaat een beetje vermijden of gaat hij de confrontatie aan? Als hij voor het tweede kiest, moet hij dit toch anders doen, want dit werkt niet goed.

En als iets niet werkt: doe iets anders.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden