Column

Hans Halveert: De keren dat een roker zin krijgt in een sigaret, zijn niet te tellen

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hans

Deze maandagmiddag om 15 uur ben ik 1 month, 30 days and 7 hours gestopt met roken en dat heeft me 784,52 euro bespaard. Een app houdt dat keurig voor me bij.

'Eerst twee pakjes per dag roken en nooit een woord schrijven over je afkickverschijnselen,' kreeg ik laatst te horen: men vertrouwde het niet helemaal. Welnu, op het gevaar af dat ik helemáál ongeloofwaardig word: ik ben stomverbaasd hoe makkelijk het me afgaat.

Nu moet ik zeggen: ik was er ook wel echt klaar mee. Dat muffe, dat eeuwig die hoekjes opzoeken voor een snelle peuk, de onrust of er wel genoeg te roken in huis is, en het deed ook behoorlijk pijn in mijn portemonnee.

Ik ben cold turkey gestopt, geen flauwekul met pleisters en andere lapmiddelen. Vooral de eerste dagen waren verschrikkelijk. Voortdurend, en ik bedoel werkelijk voortdúrend, overviel mij een zeurend, maar zeker niet onprettig gevoel in mijn maag, echt fysiek, als een vingertje dat in mijn zij prikte: hé, even een peuk doen samen? Dat was de nicotine. Hij was overal.

De keren dat een roker zin krijgt in een sigaret, zijn niet te tellen: Ik zet mijn pc aan. Ik leg het ene been over het andere na het eten. Ik rijd de snelweg op en geef gas. Ik wacht op de tram. Ik loop een trap op. Ik heb een artikel gelezen. Ik heb twee aantekeningen gemaakt. Ik zet de televisie aan.

Ik maakte er maar een spelletje van. Inderdaad, dacht ik dan, dit is nou zo'n moment om een peuk op te steken. Het werd een mind-fuck tussen mij en nicotine. Soms sloeg nicotine zo onverwacht toe, dat ik in de lach schoot. Knap gespeeld, dacht ik dan. En dan zette ik mijn mantra maar weer op: hoe lekker is het werkelijk, Hans, hoe lekker is het werkelijk?

Ik móest het wel zien als een spelletje, want ik wist: dit duurt één week, misschien twee. Verstand op nul en door.

En zo ging het ook.

Het was wel zaak uit de buurt te blijven van alcohol. Ruggengraat en alcohol zijn geen vrienden. Alleen: toen ik vier dagen was gestopt, moest ik naar Limburg om een dierbare te begraven, en zoals dat gaat in Limburg: daar wordt geen dierbare begraven zonder drank.

Na een paar pilsjes ben ik een therapeutisch sigaret gaan bietsen: om mezelf te bewijzen dat een sigaret mét een pilsje ook heus niet lekker smaakt. Dat klopte. Als je erbij nadenkt, smaakt het naar niks, zie je nou wel, Hans.

Later die middag heb ik die nog twee, drie therapeutische sigaretten gebietst.

Volgende week: hoe ik de weken daarna nog twee keer onderuit ging, waaronder eenmaal tijdens een heerlijke off-Ralph-avond.

Ralph

Echt fantastisch dat Hans op eigen initiatief is gestopt met roken. Vrijwel iedereen weet de effecten van roken als één van de belangrijkste negatieve invloeden op de gezondheid. 'Ja, maar mijn opa werd 93 en die rookte als een ketter.' Oké, nog een keer goed lezen: ÉÉN van de belangrijkste negatieve invloeden op de gezondheid.

Misschien heeft uw opa naast het hebben van een mooi genenpakket wel ontzettend ontspannen genietend deze sigaretten gerookt, weinig stress ervaren, regelmatig geleefd en zijn gezondvetpercentage gehad in zijn leven.

Gezondheid is van zeer veel factoren afhankelijk en Hans lijkt de kans op gezond oud worden te vergroten, de laatste maanden: zijn overgewicht neemt af, zijn voeding is een stuk gebalanceerder, hij drinkt minder alcohol, hij rookt niet meer en hij beweegt.

Maar het is ook belangrijk om stress binnen de perken te houden en te genieten van het leven.

Ik hoop dat zijn nieuwe leefpatroon Hans geen stress aanjaagt en dat hij minstens zo geniet van het leven als ervoor.

Ik denk dat Hans op de goede weg is en zich zeker niet gek laat maken. Nee, dat lukt niemand, ook mij niet...

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden