Rubriek

Hans Halveert: al die diëten zijn om graatmager van te worden

Hans van der Beek - een dikke, kettingrokende, bewegingsloze mid-veertiger met een grote dorst bovendien - gaat helemaal op de gezonde toer. Lifestyle coach Ralph Moorman neemt hem aan het handje naar een gezond en wat langer leven. Wekelijks doen ze verslag. Reageren? www.facebook.com/hanshalveert

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Het begon allemaal met Montignac. Opeens bleken er goede en slechte koolhydraten te bestaan en we mochten wel brood en kaas eten, alleen niet tegelijkertijd.

Toen kwam een revival van dr. Atkins. Die deed brood, rijst en pasta in de ban en al te veel groente, fruit en melk mocht ook niet. Van vlees, boter, kaas en mayonaise daarentegen kon een mens niet genoeg naar binnen krijgen.

Dat was ook niet goed, zei Sonja Bakker. Van haar mochten we basically niks als het geen Optimel heette en ging iedereen ineens aan de eierkoeken.

We hadden ook nog dr. Frank. Van hem mochten we weer wel veel vlees en eieren, maar fruit was uit den boze. Overigens was dr. Frank geen dokter, hij was internist, en Sonja Bakker had een LOI-cursus gedaan.

Van het South Beach-dieet moesten we juist weer wel veel fruit eten en vlees alleen als het mager was. Bakken en braden moest uitsluitend met olie.

Fout, olie. Roomboter is veel beter, aldus het Hormoonbalansdieet van Ralph, en samen met zijn neefje de Voedselzandloper nemen we afscheid van de Schijf van Vijf. Het nieuwe wonderrecept is minder zuivel, brood, pasta en rijst en meer havermoutpap, peulvruchten en vette vis.

De afvallende mens heeft nog veel meer keuze. Het paleodieet keert terug naar de oermens en er is altijd nog het ziekenhuis­dieet, ontwikkeld voor mensen die te dik zijn om geopereerd te worden: een week grotendeels soep en op eind honderd gram gegrilde biefstuk. Na die week ben je vijf tot zeven kilo kwijt.

Onder modellen en actrices schijnt het Hollywooddieet nogal in trek te zijn - die leven op wodka en cocaïne.

Het laatste nieuws: het Weerwolfdieet. Dat is 24 uur alleen water en sap tijdens volle of nieuwe maan. En wie graag helemaal doordraait: het Marie-Antoinettedieet. Dan mag je taartjes eten.

Zo lust ik er nog wel een paar. Ik ga het Nerodieet beginnen: stop je duim omhoog of omlaag in je keel. Of het Kartuizer Monnikendieet: leef op water en brood en zwijg daarover.

Het is om graatmager van te worden. Wel vlees of juist niet, fruit of niet, olie of boter. En nu is brood dan de grote boosdoener.

Ik zie diëten anders. Ik ben geen diëtist, geen wetenschapper, geen goeroe, geen mens die weet wat goed is voor de ander. Ik ben een consument. Ik hou van lekker eten. Ik ben degene die het ermee moet doen.

Mijn dieet is simpel: hou je wat in en pak af en toe de fiets. En verder leef ik van balansdag naar balansdag. Dat is mijn dieet. Ik houd me een tijdje in, blijf binnen de perken - en dan een avondje los. Dat heb ik tegen die tijd wel verdiend.

Goeroe word ik daar niet mee.

Personal coach Ralph Moorman begeleidt Hans. Wekelijks geeft hij zijn visie.

En wat voor Hans werkt, is dan ook het enige wat echt belangrijk is. Het werkt voor de persoon Hans en zijn doelstelling. Als je echter een boek schrijft of een nieuwe afvalconcept uitwerkt, is dit niet voor een individu, maar voor een grote groep mensen. Meestal kies je dan ook voor een bepaalde doelgroep.

Mijn doelgroep is de gezondheidsbewuste tot zeer gezondheidsbewuste consument. Sonja Bakker, WeightWatchers en het Voedingscentrum spreken een totaal andere doelgroep aan. Het is dan ook vaak appels met peren vergelijken.

Wat voor de één bewustmaking is, voelt voor de ander meer als bangmaking. Zoveel mensen zoveel smaken. En niemand heeft de waarheid in pacht als het om gezondheid en levensstijl gaat, vooral omdat iedereen ook nog eens een keer anders in elkaar zit. Er zullen genoeg consumenten zijn die door alle verwarring bevriezen in plaats van met frisse moed aan de slag te gaan met een nieuwe levensstijl. Dat is zonde, want zonder in beweging te komen zul je ook weinig van jezelf kunnen leren.

Gelukkig is Hans wel het experiment aangegaan met zichzelf en daardoor weet hij steeds meer wat voor hem ideaal is: het Hans van der Beekdieet!

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden