Column

Hans en ik hadden gelijk

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

De Nederlands-Iraanse socioloog Mohammad Nazar Soroush volgde drie jaar undercover de salafistische gemeenschap in ons land.

Wat hij ontdekte, zo stond in de Volkskrant, beviel hem allerminst. 'Salafisten zijn zichzelf superieur wanende gelovigen die zich niet loyaal voelen aan de democratische principes van de Nederlandse ongelovigen.'

Soroush is zelf een liberale moslim. Salafisten sturen aan op een confrontatie met Nederland, is zijn conclusie in het proefschrift Institutionele reproductie van salafistische jongeren in Nederland.

Ex-terrorist Jason Walters is een voormalig lid van de Hofstadgroep; de groep waar Mohammed B. bij was aangesloten, de moordenaar van Theo van Gogh. Na zijn gevangenschap deradicaliseerde Walters. Hij studeerde af op jihadisme en wil daarop promoveren. Wat hij stelt over de omgang van de Nederlandse overheid met de jihadisten, is schokkend.

Walters: 'Nog te vaak overheerst de visie dat dit ontspoorde of kansarme jongeren zijn, die door een gesprek met een imam weer op het rechte pad kunnen worden gebracht. Daarnaast wordt de rol van religie niet goed begrepen door seculiere bestuurders en wetgevers. Gevangenschap wordt door jihadisten bijvoorbeeld gezien als een beproeving, als een test voor hun geloof.'

Tevens zegt hij in De Telegraaf: "Jihadisten onderhouden contacten met het criminele milieu om bijvoorbeeld aan wapens te komen. Ook geloven jihadisten dat de toe-eigening van het bloed en het geld van ongelovigen halal is, dat wil zeggen dat het is toegestaan om niet-moslims of afvallige moslims te vermoorden en hun bezit te stelen."

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof ziet een toename van jihadisten, omdat velen van hen binnenkort uit de gevangenis vrijkomen.

Het is voor mij een bekend deuntje. Dertien jaar geleden sprak ik voor Albert Heijn met de arabist Hans Jansen (1942-2015), die mij op zijn cynisch-ironische toon uitlegde hoe 'de ware gelovigen' dachten. Hij was toen nog geen lid van de PVV. Alles wat hierboven staat, had uit zijn mond kunnen komen.

Nog niet zo heel lang geleden werden verschillende functionarissen, onder wie Hans Jansen en ik, als racist en fascist neergezet wanneer we dit verkondigden. Nooit zal ik vergeten dat Hans Jansen, toen ik hierover klaagde, tegen mij zei: "Eens zullen er allemaal geleerde proefschriften verschijnen van jongens en meisjes die ons gelijk zullen bewijzen."

Die tijd lijkt nu te komen, Hans. Ik heb al drie van dit soort proefschriften in huis.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden