Schuim

Hans' eerste reactie bij haute cuisine: 'Doe mij nog zo'n bordje'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Grand Opening dinner.

Marieke en Peter Lute, na de Kruidfabriek nu ook ARC in het oude stadsarchief. 'Wat wij leuk vinden: plekken die er al zijn opnieuw in de spotlights zetten' Beeld Schuim

De entree is al meteen goed verzorgd. De voortuin is sfeervol verlicht, de bomen zijn beneden wit en boven groen. Wat het afmaakt, zijn die enorme rookpluimen. Je denkt even, gaat het wel goed daar in de keuken, maar het is een good old rock-'n-roll rookmachine.

Dit is het openingsdiner van restaurant ARC in het oude stadsarchief, waar in januari ook het vijfsterrenhotel Pestana opent.

Ik wandel de serre binnen en sla een glas champagne af, zoals anderen elke dag de vaat uitruimen, en bestel een pilsje.

Dan word ik voorgesteld aan Marieke Lute, haar man is druk in de keuken. Een echt horeca-echtpaar. "We hebben elkaar leren kennen op dansles."

Buiten verschijnt een regenboog, sneeuw dwarrelt zachtjes naar beneden en in de verte speelt een eenzame zwerver mondharmonica.

Een gezamenlijk 'aaaaaagh'.

Naast me zegt Claudia Straatmans: "Ik móest op mijn veertiende op dansles. Zou het ook echt haar eerste vriendje zijn?"

We vragen het gewoon.

En ja hoor: ook nog echt op haar veertiende, die dansles, en meteen verkering. Nu zijn we 34 jaar, twee kinderen en drie restaurants verder. "En het gaat nog altijd goed."

Schitterend, zeker zo vlak voor kerst.

Het is tijd voor de grand opening. Een ballerina danst op muziek van een man die goed naar Frank Sinatra heeft geluisterd. Het tegenlicht had minder fel gemogen.
Applaus.

Daar is het gastkoppel van de avond, Peter en Marieke Lute. Wat ze de laatste weken hebben meegemaakt, is niet normaal. Sneeuw, alles stond vast, ook de helft van het interieur. Gelukkig gaan ze volgende week pas echt open.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Vijftien jaar geleden begonnen met de Kruidfabriek in Amstelveen en nu binnen drie maanden twee restaurants in Amsterdam erbij: onlangs ook nog Soundbites in de Ziggo Dome.

Ik heb langzaam wel trek in tomaat, pulpo, macadamia en kruidenchips, de eerste van zes gangen, lees ik net.

Ik ben geplaceerd naast de gastvrouw zelf. Dan ben je iemand. Al zit de royaltyverslaggever van De Telegraaf recht tegenover haar. Hoe dat hiërarchisch precies zit, moet ik nog eens uitzoeken.

Ik krijg een prachtig bord met dingetjes en schijfjes in vrolijke kleuren. Ik kijk eerst om me heen of je vork of lepel moet gebruiken.

Ah, allebei. Geen wonder die verwarring.

Erg lekker.

Geen idee wat ik allemaal heb gegeten, maar ik had best nog zo'n bordje gelust - mijn natuurlijke eerste reactie bij haute cuisine.

Dat geldt ook voor het volgende gerecht en zo kan ik nog vier gangen doorgaan. Kijk nou, de ballerina danst ook nog altijd tussen de tafels.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Grand Opening dinner
Waar ARC, Amsteldijk
Wie Peter en Marieke Lute, Rodolf Weytingh, Paul Linse, Claudia Straatmans, Pieter Klein Beernink, Yves Gijrath, Judith Osborn
Wanneer vrijdag 15 december, 19.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans kreeg vroeger thuis geen toetje als hij zijn macadamia’s niet opat

Rodolf Weytingh, de general manager van Pestana, Paul Linse, de designer, en Rogier Tromm, de projectontwikkelaar Beeld Schuim
Ellis Blasé (Peugeot Nederland), Daphne Boer (JFK ­Magazine), Petra Vethman (JAN Magazine) en Claudia Straatmans en Merijn van den Boom van Nouveau Beeld Schuim
Estée Strooker (Het Amusement), Jan-Willem van der Hek, beste sommelier van Nederland, en Roosmarijn Nuyens (The Fame Game) Beeld Schuim
Erieke Kuitert (Dutch Global Media), Pieter Klein ­Beernink (De Telegraaf), Kirsten de Graaf (AFK) en Bart-Jan Brouwer (LXRY Magazine Beeld Schuim
Judith Osborn en Alexander Tempel van Anti Tam hebben hun borden op de vensterbank verstopt. 'En dan ­zeggen we: nee hoor, we hebben nog niks gehad' Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden