Hanneke Groenteman duikt in het Stadsarchief

In een nieuwe reeks afleveringen van het NTR-programma Verborgen Verleden was het zaterdagavond de beurt aan journalist en presentatrice Hanneke Groenteman om haar verleden te ontrafelen. Ze blijkt een rasechte Amsterdammer.

Nina Rijnierse
Hanneke Groenteman blijkt tot haar spijt geen familie te zijn van The Vegetable Sisters Beeld Verborgen Verleden
Hanneke Groenteman blijkt tot haar spijt geen familie te zijn van The Vegetable SistersBeeld Verborgen Verleden

Groenteman start haar zoektocht in het Amsterdamse Stadsarchief, waar ze met medewerker Harmen Snel de archieven induikt. Al snel blijkt dat Groenteman een rasechte Amsterdammer is: haar betovergrootouders zijn tot bovenaan de stamboom uit de hoofdstad afkomstig.

Groenteman blijft er zelf nuchter onder, vertelt ze aan Het Parool. "Dat ze allemaal Amsterdammer zijn, vind ik niet het meest interessant."

Wel opzienbarend was voor haar de ontdekking van haar Portugese voorvader, een Jood die rond 1600 naar Amsterdam vluchtte. "Ik vond het heel leuk om te horen dat ik daar wortels heb. Dat had ik niet verwacht."

Soldaat uit Amsterdam
Andere telgen van de familie Groenteman blijken vooral van de Asjkenazische Joden af te stammen, die in Centraal-Europa hun wortels hebben. Volgens archivaris Snel waren dat in de volksmond vooral de armere Joden, terwijl de rijken vaker uit Portugal kwamen.

Ook stamt Groenteman af van een Amsterdamse soldaat die in 1831 meevocht aan Nederlandse zijde, tegen de onafhankelijkheidsstrijd van België. Hij ging niet vrijwillig, maar moest deelnemen omdat hij in militaire dienst zat, vertelt Snel.

Groenteman: "Heel bijzonder is het niet, iedereen heeft familie met zulke verhalen. Maar ik had er nooit zo over nagedacht hoe het was voordat ik bestond, dus ik vind het wel leuk om te weten."

Dikke kont
Opzienbarend is de legende over The Vegetables Sisters. In de familie Groenteman deed het verhaal de ronde dat er familiebanden zouden zijn met het dansende trio, personages uit een sketch waarmee Wim Sonneveld in de vorige eeuw furore maakte.

Groenteman was er stellig van overtuigd dat ze familie van Rosa, Sara en Johanna was. "Het kon zo kloppen. Ik lijk zo op hen, met die dikke kont en dat kleine lijf." Dat verhaal blijkt echter te mooi om waar te zijn. The Vegetables Sisters zijn hersenspinsels van Sonneveld, meer niet.

Verborgen Verleden is elke zaterdagavond om 20:30 uur te zien op NPO 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden