Hannah Belliot mogelijk naar Europees Parlement

Toenmalig wethouder Belliot bekijkt de keuken op de open dag van de Jellinke kliniek, juni 2005. Foto Maartje Blijdenstein. Beeld
Toenmalig wethouder Belliot bekijkt de keuken op de open dag van de Jellinke kliniek, juni 2005. Foto Maartje Blijdenstein.

DEN HAAG - De Amsterdamse oud-wethouder Hannah Belliot is door partijgenoten gevraagd zich kandidaat te stellen als PvdA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Belliot zegt het verzoek 'heel serieus' te overwegen. ''Het Europees Parlement is een aantrekkelijke plek om Nederland op de kaart te zetten in een aantal actuele discussies, zoals integratie en de eventuele toetreding van Turkije. En Europa moet dichter bij de burger.''
Morgen hakt Belliot de knoop door. Eerder hebben oud-Kamerlid Kris Douma, ex-campagneleider Jacques Monasch en Europarlementariër Thijs Berman zich al opgeworpen als kandidaat-lijsttrekkers. In december is de keuze aan de leden.

Het CDA heeft Kamerlid Wim van de Camp aangewezen als lijsttrekker. Het partijbestuur droeg hem gisteren voor om in juni de opvolger te worden van Hanja Maij-Weggen en Camiel Eurlings. Van de Camp is het op één na langst zittende Kamerlid. Al sinds 1986 zit hij in de Tweede Kamer. Alleen SGP-leider Bas van der Vlies zit er langer.

De voordracht van Van de Camp moet formeel nog bekrachtigd worden door een partijcongres. Tegenkandidaten kunnen zich tot eind oktober melden.

Bij GroenLinks heeft de fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, Judith Sargentini, zich opgeworpen als lijsttrekker. Onduidelijk is of er tegenkandidaten komen. Net als bij de PvdA en D66 bepalen de partijleden de volgorde van de kandidatenlijst. Bij de SP, ChristenUnie en SGP gaat het zoals bij het CDA. De partij stelt een lijst op die door het congres moet worden bekrachtigd. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden