Mrs. Mokum

'Hangover food' en Bloody Mary's in pop-up brunchrestaurant Paper Planes

Ondernemers Shilair Meriwani (30) en Suzette van Dam (30) vonden dat het tijd was voor een restaurant met Amerikaanse invloeden. Geen vet eten, maar een hippe pop-up met gezonde gerechten uit Los Angeles. Deel 3 van een serie verzorgd door de lifestylebloggers van Mrs. Mokum.

Eigenaressen pop-up restaurant Paper Planes Shilair Meriwani (l) en Suzette van Dam.Beeld Meriam Rouabah

Wie denkt dat Amerikaans eten vooral bestaat uit knakworstjes tussen slappe witte broodjes, heeft het mis. 'Dan ben je nog nooit in L.A. geweest', zegt mede-eigenaresse Van Dam van Paper Planes.

Het Amerikaans georiënteerde restaurant op het Rokin bestaat nu een maand en het gaat voorspoedig. Het concept, een ontbijt- en brunchrestaurant met gezonde gerechten uit L.A., is afgelopen lente bedacht door Meriwani. Gezellige mensen, fijne muziek en het creëren van een werkplek horen daar ook bij. 'We wilden alles wat iemand bezighoudt, samenbrengen op één plek,' zegt Meriwani.

Meteen een pand huren leek de bedenksters iets te risicovol. Het concept moest eerst getest worden. Meriwani woont tegenover Bar Italia en vond het een hele leuke tent, maar ze zag dat er 's middags niets gebeurde. Een belletje naar de eigenaar van Bar Italia en de zaak was rond.

'Huiselijke bedoeling'
Een groot startkapitaal was niet nodig. Een pop-up is eigenlijk een hele goede basis voor een bedrijf, zo blijkt. Op maandag en dinsdag kan er gewerkt worden in de Workshop. Alle creatievelingen zonder eigen bureau zijn uitgenodigd en hoeven zich niet te schamen voor hun laptops. 'Soms is het heel lekker om je eigen omgeving te verlaten en tussen andere mensen te werken. Met wat reuring kom je vaak tot hele nieuwe inzichten,' zegt Meriwani.

In Londen is dit al gangbaar, maar Amsterdam is nog wat terughoudender. De eigenaresses zien het niet als iets ongezelligs, maar juist als een huiselijke bedoening. In het weekend gaat de muziek wat harder, zijn er dj's en is er ruimte voor het andere uiterste van het concept: hangover food.

Behalve hamburgers zitten ook lamsworstjes en pizzettes in het katerassortiment. Voor een gezond herstel kun je kiezen uit onder andere yoghurt met havermout en fruit of een goed gevulde salade onder de naam 'green goodness', de eerste keus van Van Dam. Favoriet bij Meriwani is de smashed avocado on toast.

Bloody Mary
Op zondag kun je met een volle buik en een voldaan gevoel doorfeesten op een laag pitje bij 'We eat DJs for breakfast'. Het weekend wordt afgesloten met Bloody Mary's en al je vrienden. Het tijdperk van op de bank 'cocoonen' lijkt daarmee definitief voorbij. 'Iedereen heeft tijdens de crisis zoveel binnen gezeten en het is allemaal zo grauw geweest. We gaan eindelijk weer naar buiten en durven weer geld uit te geven,' denkt Van Dam.

Zelf zitten Meriwani en Van Dam ook niet stil. Allebei hebben ze een eigen bedrijf naast deze onderneming en zitten ze vol met nieuwe ideeën. Het concept uitbreiden en toepassen op nieuwe zaken, eventueel in het buitenland, behoort tot de aspiraties van de twee.

De ambitie ligt wat minder in de keuken. Van Dam: 'Op de dag van onze opening was de kok niet komen opdagen en stonden we zelf in de keuken. Met een kater. Het was verschrikkelijk. Ik zal nooit meer zeggen dat ik te lang op mijn eten moest wachten!'

Bonte verzameling
Sinds dat eerste weekend is de service gelukkig vele malen sneller, aldus de twee, en de bediening is net als Amsterdam een bonte verzameling van nationaliteiten: een mix tussen 'Hollandse glorie en internationaal'. Een lunchrestaurant met een keuken die nog niet veel tegenkomt in Amsterdam, waar je je niet geneert voor je laptop, en waar je de menukaarten kunt vouwen tot papieren vliegtuigjes op je brakke zondag.

De naam Paper Planes is bedacht door Meriwani, zonder speciale gedachte erachter. 'Ik ben gewoon gek op papieren vliegtuigjes, en het allitereert ook wel lekker.' Dit lijkt de algemene gedachtegang te zijn van de onderneemsters: niet te veel tobben, gewoon doen. Doemdenken zit er niet bij. Deze gedachte past precies bij de Amerikaanse droom: als je er in gelooft, dan zal het ook lukken.


Paper Planes
Rokin 81
(Het restaurant is tot 31 december geopend. Maar als de zaken zo gaan als nu, is de kans groot dat de dames nog een tijdje langer blijven.)

Cheesecake van fairtrade producten.Beeld Meriam Rouabah
Zithoek in het pop-up restaurant Paper Planes.Beeld Meriam Rouabah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden