'Hangouderen zijn geen probleem'

UTRECHT - Hangouderen vormen geen maatschappelijk probleem en veroorzaken geen overlast. Dat concludeert de organisatie Movisie op basis van een onderzoek naar de vermeende problemen rond ouderen die in groepen op straat vertoeven.Naar schatting telt Nederland 70.000 tot 90.000 hangouderen.

Movisie concludeert dat berichten over overlast overtrokken zijn. Uit gesprekken met omwonenden en passanten komt namelijk een ander beeld naar voren. ''Hun aanwezigheid zorgt juist voor sociale controle en levendigheid. Als kenners van hun stad, dorp of wijk wijzen ze menigeen de weg.''

In 2005 deed het fenomeen hangouderen voor het eerst van zich spreken toen de gemeente Oude Pekela een samenscholingsverbod voor senioren instelde omdat ze bij het overdekte winkelcentrum overlast zouden veroorzaken. Uiteindelijk werd een speciale plek voor hen ingericht. Uit onderzoek van Motivaction bleek in dat jaar dat bijna eenderde van de ondervraagden in een enquête zei zich te ergeren aan samenscholende ouderen.

Meeste hebben scootmobiel of rollator

Volgens het onderzoek van Movisie bieden hangouderen juist ''een toegevoegde waarde aan het straatbeeld''. Gezelligheid, humor, afleiding, onderlinge support, het maken van een praatje en de structuur in hun dag zijn volgens het onderzoek de drijfveren van de ouderen om samen te komen. De meeste hangouderen zijn mannen van Nederlandse komaf in de leeftijd van 60 tot 80 jaar, waarvan een ''aanzienlijk deel'' zich verplaatst met een scootmobiel, rollator, wandelstok of rolstoel.

Het op straat hangen groeit aan populariteit. Op zonnige dagen is volgens Movisie ''een groepsgrootte van tien tot twintig ouderen geen uitzondering meer.'' Mogelijk neemt daardoor volgens het onderzoek in de toekomst de kans op spanningen en conflicten toe, maar daar is op dit moment nog niets van te merken.

De hangouderen doen zelf ook het nodige om geen overlast te veroorzaken. Zo blijken er ''sterke interne groepscodes'' te zijn, zoals het 'niet naroepen van voorbijgangers' en 'geen bier drinken'. Overtredingen komen volgens Movisie voor, ''maar de ouderen beschikken over voldoende zelfregulerend vermogen om hun omgeving niet tot last te zijn.''

Overigens zijn sommige hangouderen ontevreden over de omgeving van hun ''openluchtsociëteit''. Zij zijn niet te spreken over de slechte toegankelijkheid van de openbare ruimte door hoge drempels, losliggende stoeptegels en reclamemateriaal van middenstanders. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden