PlusReportage

Hangjongeren in Zaandam: 'Gewoon normaal doen, dan is er niks aan de hand'

Hangjongeren in Zaandam werden een landelijke kwestie. Afgelopen weekend etterde de zaak door, maar de jongeren zelf zeggen dat hen geen blaam treft.

Marc Kruyswijk
Mijn moeder loopt liever ook niet voorbij als hier allemaal jongens staan, zegt Haki. Beeld Marc Driessen
Mijn moeder loopt liever ook niet voorbij als hier allemaal jongens staan, zegt Haki.Beeld Marc Driessen

Dat ze intimiderend overkomen, gaat er bij de meesten van hen niet in. Dat ze lawaai maken, dat ze tegen elkaar schreeuwen en dat ze soms in een grote groep zo met elkaar bezig zijn dat buurtbewoners er niet langs kunnen, dat is toch zeker niet zo erg?

Terwijl een van de twintigers dit staat uit te leggen, schuin voor de Vomar in de Zaandamse wijk Poelenburg, voeren achter de verslaggever twee jongeren met veel gescheld een nepgevechtje uit. "Zie je wel? Dat is toch niet zo erg? Ze menen het niet, chef. Zo gaan we wel eens met elkaar om. We zijn geen Nederlanders die steeds maar tegen elkaar lopen te fluisteren."

Heel erg leuk
Het stoepje voor de supermarkt werd eind vorige week landelijk nieuws. Een van de jongens maakte filmpjes en zette die online. Daarin is te zien, onder meer, een man die van zijn fiets wordt afgeslagen en een boel gedoe met politieagenten.

De jongens vinden het, zo is te zien op hun eigen beelden, vooral allemaal heel erg leuk. De verhalen kwamen los: buurtbewoners meldden zich bedreigd te voelen, raadsleden zeiden te zijn bekogeld met eieren.

De reacties bleven niet uit, helemaal nadat een aantal van de jongeren optrad in Pauw. Justitieminister Ard van der Steur en zelfs minister-president Rutte spraken schande van het gedrag van de jongeren.

De media
Wie gaat rondkijken bij de Vomar in Zaandam wordt snel duidelijk dat het hier geen prettige plek is. Er wordt veel gehangen en geschreeuwd. Waarschijnlijk mede doordat de zaak zo uit de hand is gelopen, wordt iedere voorbijganger gemonsterd.

De media zijn niet welkom, want de media hebben het gedaan, klinkt het. Dat de zaak aan het rollen is gekomen door hun eigen media, wil er bij de meesten niet in.

De manier waarop vlogger Ismail Ilgun en een paar van zijn vrienden zich de afgelopen week misdroegen en dat blijven doen, roept veel reacties op. Zelf beweren ze zich van geen kwaad bewust te zijn.

Intimiderend
Het is hier niets anders dan in honderden andere wijken in Nederland, zeggen de jongens, van wie een aantal ook in de studio zat bij Pauw. "We doen helemaal niets, chef," zegt een van hen vanuit zijn auto. "We mogen hier toch wel zijn? Natuurlijk is er wel eens iets gebeurd dat niet door de beugel kan, maar moet daarom Rutte er iets over gaan zeggen?"

Ze voelen zich gebruikt, zeggen ze. Want ze zijn juist wel aanspreekbaar, zegt een van hen. "Praat gewoon tegen ons, dan praten we gewoon terug. Dat zie je nu ook, wij praten toch ook met u? Gewoon normaal doen, dan is er niks aan de hand."

Intimiderend is het wel, ondanks dat vrijwel iedere nieuwe gesprekspartner de verslaggever keurig een hand komt geven. Na een tijdje wordt Het Parool getrakteerd op een blikje energiedrank.

Geen problemen
Veel omwonenden lopen toch schielijk voorbij. Maar ook: een vrouw steekt haar duim op. "Dit zijn goeie jongens!" Zie je wel, zeggen de jongeren. En als even later de eigenaar van een geparkeerde auto met zijn vrouw terugkomt van het boodschappen doen, en hij op de blikjes frisdrank die op het dak zijn gezet wijst, klinken verontschuldigingen. De man steekt zijn hand op. "Zie je wel. Normaal doen."

De eigenaar van de kledingreparatiewinkel waar we voor staan, vraagt of we misschien een stukje opzij kunnen. "Mijn klanten kunnen er zo niet door."

Braaf schuiven de jongens een stukje op. Of hij wel eens last heeft van het gehang en gedoe voor zijn deur? Daar zegt hij liever niets over. "Deze jongens zijn allemaal vrienden, meneer. En ik wil geen problemen."

Massale aanwezigheid
Even verderop, bij de Vomar, wordt ieder commentaar geweigerd, ook door de potige beveiliger die bij de ingang staat. De medewerkers van de supermarkt zeggen ook liever niets meer dan dat er 'een paar rotjongens' tussen zitten. "Als we in de krant komen, loopt het uit de hand."

Haki, een snugger type die ook in Pauw te zien was, ergert zich aan de beeldvorming. Hij zegt dat de populistische media de populistische politici bedienen. "Goeie dingen die we doen, worden helemaal niet belicht. Het is hier bijna altijd gemoedelijk."

Terwijl de jongeren ook wel begrijpen dat hun massale aanwezigheid en hun gedrag alleen al bedreigend kunnen zijn. Haki: "Mijn moeder loopt liever ook niet voorbij als hier allemaal jongens staan."

Inmiddels is bekend geworden dat het Zaanse raadslid Juliëtte Rot aangifte doet van bedreiging door de hangjongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden