Hangende tuinen van Babylon aan de Amsterdamse Zuidas

Kantoren, woningen en hangende tuinen. Aan de Zuidas, pal tegenover het hoofdkantoor van ABN Amro, verrijst in 2018 een enorm complex dat is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau MVRDV.

Herman Stil
Een impressie van het appartementendeel van 'Ravel Plaza', dat aan de Beethovenstraat wordt gebouwd. Op de achtergrond de sportvelden van AFC. Beeld MVRDV Architecten
Een impressie van het appartementendeel van 'Ravel Plaza', dat aan de Beethovenstraat wordt gebouwd. Op de achtergrond de sportvelden van AFC.Beeld MVRDV Architecten

Het project, ontwikkeld door het Rotterdamse OVG, heeft een tender gewonnen voor het zogeheten Ravel P15 kavel (genoemd naar een voormalige parkeerplek voor de Rai) aan de Beethovenstraat.

De basis van het complex bestaat uit tamelijk traditioneel ogende kantoorruimte met daarbovenop en er tegenaan geplakt appartementen. 'De woningen krijgen grote ramen met prachtige uitzichten en grote balcons met veel vegetatie,' aldus architect Winy Maas van MVRDV.

Sportcomplex Goed Genoeg
Hoeveel appartementen het complex uiteindelijk zal tellen - en hoeveel vierkante meter kantoorvloer het zal tellen- wordt later bepaald. Het totale complex zal tussen de 50.000 en 75.000 vierkante meter tellen en tot 100 meter hoog steken. Ruwweg 60 procent van het totale oppervlak zal uit appartementen bestaan. Ook komt er veel openbare ruimte op de begane grond en rondom de gebouwen.

Naast ABN Amro krijgt het complex sportcomplex Goed Genoeg - onderkomen van AFC - als buurman. Later wordt het sportterein aan de kant van de De Boelelaan deels bebouwd.

Markthal
MVRDV is een van de toonaangevende archtiectenbureaus van ons land. Het tekende onder meer het verwante Nederlandse paviljoen voor Expo 2000 maar ook de nieuwe Markthal in Rotterdam.

In Amsterdam was het bureau eerder onder meer verantwoordelijk voor de uitbreiding van VUmc aan de Amstelveenseweg en appartementencomplex Silodam in het IJ.

OVG was eerder aan de Zuidas verantwoordelijk voor het nieuwe onderkomen van accountant Deloitte en advocatenkantoor AKD.

Ravel Plaza. Rechts voor langs de Beethovenstraat een deel van het hoofdkantoor van ABN Amro, achter het complex de sportvelden van AFC. Beeld MVRDV Architecten
Ravel Plaza. Rechts voor langs de Beethovenstraat een deel van het hoofdkantoor van ABN Amro, achter het complex de sportvelden van AFC.Beeld MVRDV Architecten

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden