Update

'Handlangers 'Parijs' wilden aanslag plegen op Schiphol'

Schiphol was een doel van handlangers van de aanslagplegers van Parijs. Het is nog onduidelijk wat zij precies van plan waren, maar zeker is dat de stad een doelwit is.

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol Airport. Beeld anp
De Koninklijke Marechaussee op Schiphol Airport.Beeld anp

Op de dag dat Parijs werd getroffen door een reeks aanslagen, 13 november vorig jaar, waren twee handlangers van die daders naar Amsterdam gereisd - mogelijkerwijs omdat zij een aanslag op Schiphol wilden plegen.

Het is niet duidelijk waarom die niet is doorgegaan. Op de dag dat de aanslagen in Parijs werden gepleegd op onder meer het theater Bataclan en het Stade de France, waar in totaal 89 mensen om het leven kwamen, reisden twee leden van diezelfde terreurgroep naar Amsterdam.

De Franse krant Le Monde schrijft, op basis van het nog lopende onderzoek naar de aanslagen in Parijs, dat de 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de eveneens 23-jarige Syrische Zweed Ossama K. met valse papieren naar Nederland kwamen in een Eurolinesbus - met een enkele reis, volgens justitie. Beide mannen zijn terug­gekeerde Syriëgangers.

Gevulde ijskasten
Uit het nog lopende onderzoek van de Franse en Belgische justitie komt een beeld naar voren van een zeer uitgebreide terreurcel die alles minutieus voorbereidt: bij alle schuiladressen was de ijskast gevuld en de wifi geregeld.

De Belgische politie viste vlak na de aanslagen in Brussel op 22 maart een computer op uit een prullenbak nabij een van de schuiladressen van de cel in Schaarbeek.

De computer werd door de terroristen van schuiladres naar schuiladres verplaatst om te zorgen dat deze niet in verkeerde handen viel, aldus Le Monde.

Realistisch doel
Op de computer werd een schat aan informatie aangetroffen, zoals een lijst aan mogelijke doelwitten en onderzoek naar explosieven. Maar ook de plannen voor 13 november en andere mogelijke aanslagen.

In het dossier '13 november' zaten subdossiers met de namen 'groep Omar', 'de Franse groep', 'de Iraakse groep', 'de Metrogroep' en als laatste: 'de Schipholgroep'.

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden denkt dat het mogelijk is dat de mannen eenmaal in Amsterdam 'de bibbers' hebben gekregen. "Dat is een mogelijkheid," zegt hij. "Maar het kan ook zijn dat ze poolshoogte kwamen nemen in Amsterdam. We hebben op dit moment nog geen idee wat de status van hun reis naar Amsterdam is."

Volgens Van Buuren versterkt het feit dat beide mannen naar Amsterdam zijn gekomen het beeld dat de stad een realistisch doel is voor aanslagplegers. "We weten alleen niet of deze twee mannen de enigen waren. Mogelijk werkten zij samen met mensen die we nu nog niet in beeld hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden