Handjevol Pegida-aanhangers op Schiphol voor steun aan Wilders

Bij de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol verzamelden zich vrijdagochtend zo'n dertig demonstranten voor de eerste openbare zitting van het proces van de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

Een Pegida-aanhanger vrijdagochtend bij de rechtbank op Schiphol Beeld ANP

De leden van de anti-islambeweging Pegida stonden buiten, in een vak met hekken voor de hoofdingang. Een aantal heeft een varkensmuts op. Ook dragen ze vlaggen bij zich met daarop een foto van Wilders en de tekst: 'Wilders for president'.

In de buurt van Schiphol zijn vrijdagmorgen zes mensen aangehouden die onderweg waren naar het proces van Geert Wilders in de rechtbank.

In hun auto's vond de marechaussee messen en pepperspray. Het zestal is meegenomen om proces-verbaal op te maken. Het is niet duidelijk wat de zes van plan waren.

Geert Wilders zelf is vrijdagochtend met een politie-escorte naar de rechtbank op Schiphol gebracht, waar onder grote belangstelling de regiezitting van de strafzaak tegen hem begon.

Vanaf de achterbank liet hij nog snel even via Twitter weten niet onder de indruk te zijn van de rechtszaak tegen hem: "Niemand zal mij het zwijgen opleggen. Geen terrorist, geen premier en ook geen rechtbank."

Pegida-aanhangers betuigen hun steun aan Wilders. Beeld ANP

Opkomst
Een twintigjarige Amsterdammer, die niet met naam wil worden genoemd, had een hogere opkomst verwacht. "Maar ja, niet iedereen kan hier op een werkdag zo vroeg zijn. "Ik sta hier wel, voor de vrijheid van meningsuiting. Het is toch niet normaal dat Wilders voor de rechter moet verschijnen?"

Voorman van Pegida-Nederland Edwin Wagensveld sprak zijn club een minuut of tien lang toe. "Willen jullie meer of minder criminele buitenlanders," vroeg hij zijn toehoorders, parafraserend op de gewraakte minder-Marokkanen-uitspraak van Wilders.

Het antwoord van de demonstranten laat zich raden. Wagensveld: "Willen jullie meer of minder Merkel? Meer of minder Rutte? Meer of minder asielzoekers?"

Omstreden uitspraken
De zaak gaat over de omstreden Marokkanen-uitspraken van Wilders. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden.

Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder''. "Dan gaan we dat regelen'', reageerde Wilders.

Goed voorbereid
Volgens de aanklager was de gewraakte toespraak goed voorbereid en bewust gepland. Uit getuigenverklaringen van PVV-leden blijkt volgens de officier van justitie dat de toespraak "bewust scherp is neergezet''.

Vooraf was er nog zorg of het publiek "juist zou reageren''. Een medewerker heeft het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met "minder, minder, minder''.

De eerste openbare zitting van het proces in de zaak tegen Geert Wilders leidde vooraf al tot de nodige ophef. De conceptpleitnota van de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, kwam al vooraf in handen van het AD. Knoops eiste vrijdag een voorlopige schorsing van de zaak, omdat er volgens hem eerst onderzoek naar het lekken moet worden gedaan.

PVV-leider Wilders wilde in het proces over de minder-Marokkanenuitspraak onder meer premier Rutte en vicepremier Asscher laten verhoren. De rechter wees de verzoeken af.

Wilders vrijdagochtend voor aanvang van de zitting. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden