Handjevol overtreders zorgt voor vieze Zeedijk

Bewoners en ondernemers op de Zeedijk worden gek van al het afval op straat. Het is een hardnekkig probleem.

Het afvalprobleem op de Zeedijk is niet nieuw. Beeld Marco Raaphorst via Flickr.
Het afvalprobleem op de Zeedijk is niet nieuw.Beeld Marco Raaphorst via Flickr.

Op de Zeedijk staat zondagochtend om de twintig meter een hoopje afvalzakken. "Deze zakken zijn gisteravond neergelegd en worden pas morgen opgehaald," zegt Remco Kamlag, voorzitter van buurtvereniging SamenZeedijk. Het gevolg: katten krabben de zakken open en meeuwen pikken een hapje mee. "Soms zie je de ratten tussen het vuilnis lopen."

Het afvalprobleem op de Zeedijk is niet nieuw. Ruim twee jaar geleden bleek uit een rondvraag door SamenZeedijk al dat zwerfafval een grote ergernis is van bewoners én ondernemers. Dus werden er borden geplaatst met de tijden waarop bewoners hun vuilnis buiten mogen zetten. Bewoners die de regels niet kenden, kregen ze door buurtgenoten uitgelegd.

Stinkende etensresten
"De bewoners en ondernemers die de regels nu nog overtreden, doen dat meestal bewust," zegt Kamlag. Ook mensen die verderop wonen, zouden regelmatig hun vuilnis op de dijk dumpen. "En ondernemers zetten tien zakken per keer buiten, vaak vol met stinkende etensresten." De woordvoerder van stadsdeel Centrum zegt dat het ongeveer tien ondernemers betreft, voornamelijk actief in de horeca.

Ondernemers met meer dan negen afvalzakken per week zijn verplicht een reinigingscontract af te sluiten met de gemeente of een afvalbedrijf. Maar dat kost geld en het aantal zakken per week is voor de gemeente moeilijk te controleren.

"De meeste ondernemers betalen netjes, maar door het kleine aantal overtreders hebben ze alsnog een smerige straat," zegt Kamlag. Afvalbedrijven voelen zich meestal niet geroepen afval van ondernemers zonder contract mee te nemen. De gemeentelijke dienst wel, zegt stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje. "Anders zouden sommige zakken veel langer blijven liggen."

Ook wordt vuilnis volgens Kamlag vaak te vroeg neergezet. Officieel mogen ondernemers afval alleen aan het begin van de ochtend en avond op straat zetten. In het reinigingscontract staat ook een tijdstip, maar dan moet het direct aan de inzamelaar worden aangeboden. "Toch blijven zakken soms wel zeven uur staan voordat ze worden opgehaald," zegt Kamlag. "Als een ondernemer zijn vuilnis tien minuten te vroeg buitenzet, hoor je ons heus niet klagen."

Heterdaadje
Tegen overtreders wordt proces-verbaal opgemaakt, maar dat kan alleen bij een heterdaadje, of als de handhaver twee dezelfde adressen in een vuilniszak vindt. "Daarom is het belangrijker met de ondernemers te praten," zegt Oranje. "Nieuwe ondernemers kennen de regels vaak niet, of ze geven geen duidelijke instructies aan hun werknemers."

Kamlag vindt ondergrondse vuilcontainers een oplossing, maar dat is lastig vanwege de vele kabels en leidingen in de grond. Nog een voorstel van Kamlag: reinigingscontracten verplicht stellen voor alle ondernemers. "De zaken met weinig afval kunnen dan een goedkoper contract krijgen." De stadsdeelwoordvoerder ziet er niets in. "Ondernemers moeten al laten zien wat er met hun afval gebeurt. We zijn redelijk in staat dit te handhaven."

Kamlag denkt dat de gemeente van goede wil is. "Maar om dit probleem echt aan te pakken moet de gemeente één of twee jaar extra handhaven en sancties opleggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden