Handjeklap bij waterschapverkiezing

Foto ANP/Koen Suyck

AMSTERDAM - De verkiezingen voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht lijken voorafgegaan te zijn door ordinair handjeklap. Nu de verkiezingen al in volle gang zijn, blijken twee partijen nauwe banden te onderhouden.

Lijsttrekker Hans Bremer van Eigen Woning en Water, na de vorige waterschapsverkiezingen nog betrapt op fraude met de benodigde handtekeningen, blijkt ook de oprichter en initiatiefnemer van de partij die schuilgaat achter de Socialistische Waterschapsvereniging. Deze lijst, die zegt op te komen voor de huurders, is dus nauw gelieerd aan Bremer, die zich daarentegen sterk maakt voor huiseigenaren.

Bovendien blijkt uit onderzoek van het SPekulatie Onderzoeks Kollektief (SPOK) dat de lijsttrekkers van beide partijen samen de directie vormen van een vastgoedonderneming. Wiljo van Bennekum van de Socialistische Waterschapsvereniging is daarvan de eigenaar.

Na enig aandringen bevestigen beide lijsttrekkers dat ze elkaar goed kennen. Bremer zegt louter formeel onderdirecteur te zijn bij Ortelius Vastgoed, enkel en alleen om drie jaar geleden namens Van Bennekum te kunnen optreden op een onroerendgoedveiling.

Bremer zegt Van Bennekum te hebben gevraagd om mee te doen namens de huurders, zodat hijzelf zich met zijn pleidooi voor huiseigenaren beter kan onderscheiden. Hij voorziet zelfs dat ze samen optrekken als ze eenmaal gekozen zijn.

''Maar ik loop niet aan een leibandje bij Bremer,'' zegt Van Bennekum. Dat de partijen voor de huurders en de huiseigenaren samen optrekken, vinden ze zelf niet vreemd.

''Het gaat in het waterschap alleen maar om deze belangentegenstelling. Maar niemand zegt daar iets over,'' zegt Bremer. ''Al die andere partijen zijn één pot nat. Iedereen zegt te zijn voor schoon water en veilige dijken tegen lage kosten. Die hele verkiezingen zijn een wassen neus.'' Ook wat Van Bennekum betreft mogen dit de laatste waterschapsverkiezingen zijn.

Van Bennekum vindt het ook niet merkwaardig dat hij als verhuurder en vastgoedhandelaar een 'socialistische' lijst trekt. ''Het gaat om mijn standpunten, die zijn duidelijk. Of ik een socialist ben? Ik kom op voor huurders. Zo vinden wij dat tweepersoonshuishoudens niet voor drie personen moeten betalen.''

''Als je mij vraagt waar ik voor stem bij andere verkiezingen, krijg je geen antwoord. Dat is niet relevant. Ik ben niet van de SP, ik ben van de Socialistische Waterschapsvereniging. Dat we voor onze posters de huisstijl van de SP kopiëren, zijn uw woorden. Uiteindelijk moet je stemmen trekken en slim zijn.''

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waartoe een groot deel van Amsterdam behoort, grijpt niet in. De Socialistische Waterschapsvereniging en Eigen Woning en Water voldoen aan alle regels. ''Het gaat hier om personen, partijen en hun onderlinge verstandhoudingen,'' zegt een woordvoerder. Wel zegt hij: ''Stemmen is een kwestie van zorgvuldige keuzes maken.'' (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden