Handicap van kind geen straf van Allah

LEIDEN - Moslims die geloven dat hun gehandicapte kind een straf van God is, hebben het bij het verkeerde eind. Dat stelt de Leidse islamoloog Mohammed Ghaly, die deze week promoveerde op onderzoek naar islam en handicap.De islam oordeelt van oudsher positief over gehandicapten, ontdekte Ghaly. Hij hoopt dat imams nadrukkelijker verkondigen dat een gehandicapt kind geen schande is. Uit schaamte onthouden veel moslimouders hun gehandicapte kind professionele hulp.

Dat gebeurt ook omdat ze denken dat in revalidatiecentra te weinig aandacht is voor de islam. Je zou er niet halal kunnen eten, er zouden geen bidruimtes zijn en de vastenmaand ramadan zou er niet worden nageleefd.

''In de zorg is al wel aandacht voor de religieuze achtergrond van gehandicapten, maar nog niet genoeg.'' Hulpverleners nemen de 'verkeerde' opvattingen van ouders over en zo ontstaat een vicieuze cirkel, zegt Ghaly. Hij wil die doorbreken door imams te voeden met de juiste theologische informatie. ''Een gehandicapt kind is geen teken dat ouders zondig zijn, zegt de islam, want God straft niemand voor andermans misstappen.'' (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden