Opinie

'Handhaaf op afvalovertredingen in de binnenstad'

'Als het aan mij ligt, wordt op afvalovertredingen permanent gehandhaafd en gaan de boetes omhoog,' schrijft VVD-raadslid Rik Torn.

null Beeld anp
Beeld anp

Naast overlast en drukte is nu ook de troep in de stad slechts een kwestie van perceptie, althans volgens wethouder Abdeluheb Choho (D66) in Het Parool van donderdag.

Volgens Choho is het onzin te denken dat alleen bezems, afvalbakken en schoonmakers de oplossing zijn voor een schone binnenstad. Ik ben dat niet met hem eens. Een smerige stad schreeuwt juist om extra schoonmaakcapaciteit en om veel betere handhaving.

Lokale politiek gaat vaak over concrete problemen, die vragen om een concrete oplossing. Het schoonhouden van de stad is hiervan bij uitstek een voorbeeld. Wie door de stad fietst of loopt, ziet helaas veel te vaak enorm veel troep en afval op straat liggen. Ik erger mij hier groen en geel aan en vind dat dit afvalprobleem snel moet worden opgelost.

Volgens Choho is het inzetten van extra handhaving op afvalovertredingen 'naïef'. Hij gelooft meer in gedragsverandering bij Amsterdammers door het inschakelen van zogenoemde wijkverzorgers en buurtconciërges.

'Wijkverzorger Piet' moet relaties opbouwen met bewoners, zodat zij de straat voortaan zelf schoon zullen houden.

De ongetwijfeld goede bedoelingen van Choho ten spijt moet ik helaas constateren dat zijn beleid tot op heden niet gewerkt heeft. In een brief aan de gemeenteraad schreef wethouder Choho onlangs nog dat de stad 'technisch gezien' schoner is, maar in de 'kwalitatieve beleving bij de mensen op straat' nog niet zo ervaren wordt.

De troep in de stad is volgens wethouder Choho daarmee kennelijk slechts een kwestie van perceptie.

Om het afvalprobleem op te lossen moeten er wat de Amsterdamse VVD betreft 500 extra schoonmakers in Amsterdam bijkomen. Ook het aantal handhavers moet worden verdubbeld.

In Amsterdam zijn helaas veel plekken waar iedere dag afvalovertredingen plaatsvinden. Als het aan mij ligt, wordt op die plekken permanent gehandhaafd en gaan de boetes omhoog.

Wie het afval in Amsterdam op straat ziet liggen, kan zijn schouders ophalen en zeggen dat het allemaal wel meevalt, of in actie komen en zorgen dat de stad daadwerkelijk schoner wordt. Ik kies voor het laatste!

Rik Torn, gemeenteraadslid VVD

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden