'Handel in privégegevens klanten Barclays bank'

Gegevens van 27.000 mensen die hun bank, de Britse Barclays bank, om financieel advies hebben gevraagd, zijn uit de bestanden van de bank gekopieerd en naar verluidt doorverkocht aan onbekende handelaren. Britse media meldden dit vandaag.

Kantoor van Barclays in Londen. Beeld epa
Kantoor van Barclays in Londen.Beeld epa

Het gaat om uiterst vertrouwelijke informatie over het inkomen, de schulden, het spaargeld, de verzekeringen en de gezondheidstoestand van klanten. Volgens The Mail on Sunday heeft een anonieme klokkenluider als voorbeeld een memorystick aan de krant gegeven waar de dossiers op staan van 2000 klanten. Het gaat volgens hem om een klein deel van de 27.000 dossiers die uit de bestanden van de bank werden gestolen en 60 euro per stuk kunnen opbrengen in de illegale handel in dergelijke gegevens.

De slachtoffers kunnen vervolgens door oplichters worden benaderd met financiële aanbiedingen. Volgens de klokkenluider zijn zeker 1000 mensen op deze manier opgelicht. Sommigen zouden zijn overgehaald te investeren in edele metalen die helemaal niet bestaan. Barclays onderzoekt de zaak en heeft laten weten dat het dienstverleningsorgaan waar de gegevens van zouden zijn afgetapt, sinds 2011 niet meer in bedrijf is. De politie is ingeschakeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden