Handdruk Obama en Castro 'een gebaar van hoop'

Dat de Amerikaanse president Obama de hand schudde van de Cubaanse president Castro is 'een gebaar van hoop', maakte de Cubaanse regering in Havana bekend vandaag. Obama begroette zijn Cubaanse ambtsgenoot vlak voor zijn speech tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de overleden oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela.

Redactie
Obama en Castro tijdens hun handdruk, vandaag. Beeld REUTERS
Obama en Castro tijdens hun handdruk, vandaag.Beeld REUTERS

Volgens Havana moet de handdruk worden gezien als 'het begin van het einde van de agressie van de Verenigde Staten tegen Cuba', staat geschreven bij de publicatie van een foto van de ontmoeting tussen de twee mannen op een Cubaanse overheidssite.

Het gebaar mag dan eenvoudig zijn, de betekenis is groot voor de twee sinds de Koude Oorlog gezworen vijanden. Meer dan een halve eeuw geleden verbraken de Verenigde Staten alle diplomatieke banden met Cuba, sindsdien zijn ontmoetingen tussen politieke vertegenwoordigers van beide landen zeldzaam. Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers deden vaak grote moeite om Cubaanse leiders te vermijden, zelfs in het voorbijgaan.

Of het gebaar veel navolging krijgt is nog maar de vraag. Economische sancties voor Cuba zijn onder het presidentschap van Obama iets verlicht, maar de spanningen tussen beide landen zijn nog niet uit de lucht. Zo wordt in Cuba sinds 2009 een Amerikaan vastgehouden op verdenking van het willen omverwerpen van de Cubaanse regering. Aan de andere kant: de twee leiders schudden elkaars handen voor het oog van de camera, terwijl onder president Kennedy van de Verenigde Staten nog plannen werden gesmeed om Fidel Castro uit de weg te ruimen. En Amerikaanse presidentskandidaten zijn vaak als de dood om in de campagne de stem van Cubaanse ballingen in de Verenigde Staten te verliezen door ook maar enigszins toenadering tot Cuba te zoeken.

null Beeld epa
Beeld epa

Clinton en Fidel Castro
De laatste keer dat een Amerikaanse president de hand schudde van een Cubaanse president, althans voorzover bekend, was in 2000. Bill Clinton schudde toen de hand van Fidel Castro, broer van de huidige president Raúl, tijdens een VN-top. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Albright was dat op initiatief van Castro, volgens diplomaten was het voor het eerst sinds Castro in 1959 aan de macht kwam dat hij de hand schudde van een Amerikaanse president. Wel was er een handdruk tussen Richard Nixon en Fidel Castro, in april 1959.

Obama wist uiteraard dat Castro in de ruimte zou zijn waar hij naartoe moest om zijn speech te geven, schrijft CNN, maar hem niet begroeten zou indruisen tegen Mandela's ideaal van verzoening.

In 2009 kwam een handdruk Obama al eens op kritiek te staan: hij schudde toen de hand van Hugo Chávez, president van Venezuela en een fel criticus van de Verenigde Staten.

Fidel Castro (links) en zijn broer Raúl tijdens een bijeenkomst van het Cubaanse parlement, afgelopen februari. Beeld afp
Fidel Castro (links) en zijn broer Raúl tijdens een bijeenkomst van het Cubaanse parlement, afgelopen februari.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden