Plus

Hanco Kolk maakt eigen versie van klassieker Robbedoes

Hanco Kolk heeft een nieuw deel getekend van de klassieke Belgische strip Robbedoes.

Robbedoes en Kwabbernoot getekend door Hanco KolkBeeld Hanco Kolk

Franse en Belgische collega's gingen hem voor. Hanco Kolk, bekend van het in deze krant gepubliceerde S1ngle, is de eerste Nederlander die voor de serie Robbedoes Door.... een eigen versie maakte van de klassieke strip van Franquin. "Een heel nieuwe situatie," zegt Kolk. "Normaal klop je zelf aan bij een uitgeverij en maak je eerst wat proefpagina's. Hier werd ik - heel eervol - voor gevraagd."

Hij zei meteen ja. "Robbedoes is een prachtige strip natuurlijk. Het verzoek kwam ook op een voor mij gunstig moment. Ik had net De man van nu gepubliceerd, wat nogal een zwaar boek was. Toen kregen we Trump, toen brexit. En net toen ik depri dreigde te raken, kwam deze geweldige opdracht. Maar nadat ik ja had gezegd, kreeg ik het toch wel benauwd. Godverdomme, dit waren wel heel grote schoenen om in te stappen. Franquin is de ultieme striptekenaar."

Guust Flater
Behalve Robbedoes tekende de Belg André Franquin (1924-1997) ook Guust Flater. Al in 1946 begon hij met Robbedoes. Opgegroeid met Franquins werk is Hanco Kolk niet.

"Ik las als kind Suske en Wiske. Later ben ik in één keer doorgegaan naar de undergroundstrip. De klassieke Belgische en Franse strips heb ik pas later, in de jaren tachtig , ontdekt. Franquin is behalve een goede tekenaar, vooral een heel goede striptekenaar. Hij stelde dat waanzinnige tekentalent echt ten dienste van het verhaal."

Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin uit 1953Beeld Franquin

Tulpen uit Istanboel, Hanco Kolks boek over Robbedoes en diens vaste kompaan Kwabbernoot, speelt zich voor een groot deel af in het Rotterdam van 1960. "Ik woon in Rotterdam en vind het daar heel inspirerend. En de vroege jaren zestig zijn mijn favoriete stijlperiode. Het is ook de tijd van het ongebreidelde vertrouwen in de toekomst. En het is de tijd van de Koude Oorlog, waar je als stripmaker ook veel mee kunt, natuurlijk."

Het wemelt in het vaak erg grappige boek van de geheim agenten, van wie een Rus zeer opvallend gelijkenis vertoont met de Nederlandse jarenvijftigstripheld Dick Bos. Kolk was geheel vrij in zijn interpretatie van Robbedoes. Hij mocht alleen Franquins fantasiedier, de marsupilami, niet tekenen. Een rechtenkwestie.

"Ik was even bang dat ze moeilijk zouden doen over Kwabbernoots pijp. Maar nee hoor, geen probleem. Lekker, want je kunt als tekenaar Kwabbernoot door die pijp extra uitdrukking geven." Begin volgend jaar verschijnt de Franse editie van Tulpen uit Istanboel.

Striplanden bij uitstek
Hanco Kolk is niet de eerste Nederlander die zich boog over een grote Belgische of Franse strip. Aimée de Jongh tekende onlangs een aflevering van De Blauwbloezen en Peter van Dongen en Teun Berserik werken aan een Blake en Mortimer. "België en Frankrijk zijn striplanden bij uitstek. Dat merk je ook in je contact met uitgevers daar. Ik heb bij het maken van Tulpen uit Istanboel echt goed overleg met mijn redacteur gehad. Dat is fijn werken, heel verfrissend."

Hanco Kolk: Tulpen uit Istanboel, uitgeverij Dupuis, €9,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden