Hamza B. alsnog berecht voor bankoverval in Noord

De Amsterdamse Marokkaan Hamza B. (29), die in Marokko twintig jaar cel uitzit voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt eind 2012, wordt alsnog berecht voor een overval op een Rabobank in Noord.

Paul Vugts
Hamza B. Beeld YouTube
Hamza B.Beeld YouTube

De overval op het filiaal aan het Buikslotermeerplein vond plaats op 4 oktober 2011. In de zeven waardezakken die de overvallers meenamen zat 525.000 euro.

De twee overvallers waren aan de achterkant de bank ingestormd toen de geldwagen was gearriveerd. Ze dreigden met een vuurwapen, dwongen medewerkers op de grond en ramden met een stormram de deur naar de extra beveiligde ruimte in. Daar gristen ze de zakken mee ("Is dit geld?!"). Ze vluchtten op een scooter.

Plaksnor
Toevallig filmde een cameraploeg van tv-programma PowNews op het plein. Op de beelden waren de daders op de scooter te zien, vermomd met pruik en plaksnor.

Toch herkenden rechercheurs Hamza B. uit West. Een arrestatieteam haalde hem op en hij zat tot juni 2012 in voorarrest, maar werd toen vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Gevlucht naar Marokko
Op 29 december 2012 was in de Staatsliedenbuurt de veelbesproken wildwestschietpartij waarbij doelwit Benaouf A. kon vluchten, maar de twintigers Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf met extreem geweld werden geliquideerd.

Tijdens de vlucht schoot een groepje daders vanuit een Audi met een kalasjnikov op twee motoragenten. B. zou die auto hebben bestuurd.

Begin 2013 vluchtte hij naar Marokko. Hij werd daar alsnog gearresteerd in kustplaats Tanger en kon er vanwege een verdrag tussen Marokko en Nederland voor de liquidaties worden berecht.

Hij kreeg na een rumoerig proces twintig jaar. Adil A. en Anouar B., die ook in de auto hadden gezeten, kregen in Amsterdam levenslang. Hun zaak loopt nog in hoger beroep.

Aanwezig zijn
Terwijl Hamza B. in Marokko in de cel zit, brengt justitie zijn oude zaak over de overval alsnog voor de rechter. "We hadden willen wachten tot zijn zaak in Marokko onherroepelijk was afgedaan, maar nu die zaak nog altijd (in cassatie) loopt, hebben we besloten de zaak toch maar aan te brengen," zegt een woordvoerder.

Advocaat Menno van Gaalen van B. zal eisen dat B. aanwezig mag zijn op de zitting. "Ik heb geen flauw idee waarom ze nu alsnog tot vervolging overgaan, maar mijn cliënt moet bij zijn proces kunnen zijn."

Lees het profiel over Hamza B.: Wie is toch die Amsterdamse Marokkaan?

De beelden van PowNews:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden