Hammam in voormalige cellen van Bijlmerbajes

Ontspannen is niet het eerste waar je aan denkt bij de Bijlmerbajes. Toch is dat de bedoeling van de hammam die vrijdag opent in de voormalige penitentiaire inrichting.

Steffi Posthumus
De hammam is open van vrijdag tot en met zondag. Vrijdag is alleen voor vrouwen, zaterdag voor mannen en zondag kan er gemengd worden gebaad. Beeld Laura Andalou
De hammam is open van vrijdag tot en met zondag. Vrijdag is alleen voor vrouwen, zaterdag voor mannen en zondag kan er gemengd worden gebaad.Beeld Laura Andalou

'De hammam is binnen de Arabische cultuur een plek voor reiniging én bezinning; gek genoeg niet ver verwijderd van de oorspronkelijke functie van dit gebouw,' luidt de tekst op de website van het badhuis. Initiatiefnemer Teun Castelein voegt toe: "Qua inrichting scheelt het ook niet veel: tegels en een houten bankje."

Het ombouwen van de 15 cellen tot stoom- en saunacabines, scrubruimtes en stilteplekken was dan ook niet eens zo'n enorme klus. Castelein: "Een kwestie van schoon- en gezellig maken." Het grote werk zat hem in het aanleggen van de leidingen. "Die celmuren zijn een halve meter dik, kom daar maar eens doorheen," zegt Castelein.

Aleppo
Enfin, het is gelukt en vrijdag gaat de hammam open. Let wel: de vrijdag is alleen voor vrouwen, de zaterdag voor mannen en zondag kan er gemengd worden gebaad. Binnen tijdslots van een uur wordt je meegenomen door een van de experts en krijg je een hammambehandeling (€27,50 per persoon).

Die experts zijn vluchtelingen die in het naastgelegen AZC wonen. Castelein: "Een van hen is Yaser Zasar. Hij was hammamhouder in Aleppo, de derde generatie. Zijn grootouders hadden een prachtige hammam opgezet met Arabisch houtwerk. Die is nu helemaal weg. Yaser is gevlucht naar Turkije, heeft wat flessen om zijn middel gebonden en is naar Griekenland gezwommen. Dat iemand met zo'n verhaal nu hier kan werken is fantastisch."

Op de muren van de hammam zijn de ingekraste teksten van gevangenen nog steeds te lezen. Beeld Laura Andalou
Op de muren van de hammam zijn de ingekraste teksten van gevangenen nog steeds te lezen.Beeld Laura Andalou

Van korte duur?

Hoe lang dat nog is, is wel de vraag. De Bijlmerbajes staat te koop en afhankelijk van de plannen van de koper zullen alle initiatieven die nu in Lola Lik huizen, weg moeten. Het contract loopt vooralsnog af op 31 oktober 2017. Maar volgens Castelein zal het zo'n vaart niet lopen: "Ik heb goede hoop dat we nog tot 31 maart 2018 kunnen blijven, en misschien nog langer. Eind volgende maand weten we het, dan wordt bekendgemaakt wie de koper is."

Lees ook: Escaperoom in de Bijlmerbajes: denken als een gevangene en Asielzoekers beginnen hotel in Bijlmerbajes

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden