Update

Hamer botst met FNV'er over AOW

PvdA-fractievoorzitter Mariette Hamer spreekt de kamer toe tijdens de algemene beschouwingen. Foto ANP Beeld
PvdA-fractievoorzitter Mariette Hamer spreekt de kamer toe tijdens de algemene beschouwingen. Foto ANP

VENLO - Een PvdA-bijeenkomst zaterdag in Venlo in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is begonnen met een felle discussie over de AOW-leeftijd tussen een lokale vakbondsbestuurder van de FNV en Mariëtte Hamer, voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Maar de vakbondsman kreeg de kous op zijn kop.

Volgens de vakbondsman die als allereerste het woord kreeg, verschuilt de partij zich achter het alternatief dat de Sociaal Economische Raad (SER) voor oktober moet aanleveren voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Hamer vond die kritiek niet gepast en wees erop dat op verzoek van de FNV naar een alternatief wordt gezocht. De FNV'er wierp echter tegen dat de bond geen andere optie had, ''Anders was er toen ter plekke besloten''. Maar volgens Hamer was het juist andersom en had ze dit als eerste geregeld.

De vakbondsman riep ook dat de PvdA-leden geen kans hadden gehad om zich over de kwestie uit te spreken. Ook dat werd met verve weersproken. Al in maart is de kwestie binnen de partijgelederen besproken. Hamer benadrukte dat mensen met zware beroepen moeten worden ontzien als de maatregel in gaat. Zij heeft de hoop nog niet opgegeven dat de SER met een goed alternatief komt.

Partijvoorzitter Liliane Ploumen zei: ''We blijven van dezelfde rode familie.'' Daar voegde ze aan toe dat mensen van 67 jaar het recht hebben om langer door te werken en dat mensen met zware beroepen recht hebben om te worden ontzien. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden