Hamas stemt in met langdurig bestand

Israël eist dat een bestand gepaard moet gaan met een einde aan de raketbeschietingen op Israël vanuit de Gazastrook. Foto EPA/Mohammed Saber Beeld
Israël eist dat een bestand gepaard moet gaan met een einde aan de raketbeschietingen op Israël vanuit de Gazastrook. Foto EPA/Mohammed Saber

CAÏRO - De militante Palestijnse groep Hamas stemt in met een langdurig bestand met Israël over de Gazastrook.

Dat heeft de plaatsvervangend leider van de groep, Moussa Abu Marzouk, gezegd tegen het Egyptische staatspersbureau Mena.

Egypte zal het akkoord over twee dagen afkondigen, na overleg met andere Palestijnse groepen.

Het is onduidelijk of Israël ook met het bestand instemt. Het bureau van premier Ehud Olmert weigerde commentaar op het bericht uit Egypte. Israël eist dat een bestand gepaard moet gaan met een einde aan de raketbeschietingen op Israël vanuit de Gazastrook.

Egypte treedt op als bemiddelaar tussen Israël en Hamas, die half januari elk apart een bestand afkondigden in de oorlog in Gaza. De Egyptische inspanningen zijn gericht op een langdurig akkoord.

Hamas-leider Abu Marzouk zei dat Egypte aan Israël dringend heeft gevraagd zes grensovergangen naar de Gazastrook weer open te stellen. Hamas wil dat er een eind komt aan de economische blokkade van het 1,4 miljoen inwoners tellende gebied. Israël wil garanties dat Hamas geen wapens Gaza binnen kan smokkelen.

Een gevangenenruil tussen Israël en Hamas maakt mogelijk ook deel uit van het akkoord. Hamas houdt al meer dan twee jaar de Israëlische sergeant Gilad Schalit gevangen en wil dat Israël honderden Palestijnen laat gaan.

Egypte probeert ook Hamas en de gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas nader tot elkaar te brengen. Als zij zich verzoenen, kan er een eenheidsregering worden gevormd en kunnen ook onderhandelingen over een allesomvattende vredesregeling met Israël worden gevoerd. Voor 22 februari staat een 'verzoeningsconferentie' gepland.

Een Israëlische helikopter heeft gisteren een aanval uitgevoerd op de zuidelijke stad Khan Yunis in de Gazastrook. Er vielen daardoor geen slachtoffers toen twee raketten insloegen op het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten van Hamas, dat de Gazastrook controleert. Het complex liep schade op, nadat het door het recente Israëlische offensief in de Gazastrook al onder vuur was genomen. Israël zei te reageren op een beschieting. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden