Hamas geeft Israël videoband Schalit

TEL AVIV - Het Israëlische publiek is eindelijk gerustgesteld: de in juni 2006 ontvoerde soldaat Gilad Schalit verkeert lichamelijk en geestelijk in goede gezondheid.

Het hele land zat gisteren, de vooravond van het Loofhuttenfeest, aan de buis gekluisterd toen alle televisiestations een door Hamas gemaakte video uitzonden. Zittend op een plastic tuinstoel tegen een neutrale achtergrond vertelt Schalit in het korte filmpje dat hij goed wordt behandeld, hij groet zijn familie en vraagt premier Benjamin Netanyahu alles te doen voor zijn vrijlating.

Hij toont een krant met de datum 14 september. Tegen het eind van de ruim twee minuten durende tape staat hij op om te laten zien dat hij zijn benen kan gebruiken. Daarover bestond twijfel omdat hij bij zijn ontvoering gewond was geraakt.

Onmiddellijk na het vertonen van de beelden lieten de Israëlische televisiestations deskundigen aan het woord op het gebied van psychologie en lichaamstaal. Maar die wisten weinig anders te beschrijven dan wat de televisiekijkers zelf ook wel hadden gezien: een magere, maar gezonde en wat verlegen grijnzende jongeman, gekleed in een donkergroen Palestijns militair uniform, glad geschoren en kennelijk net terug van de kapper.

In ruil voor de videoband heeft Israël gisteren twintig Palestijnse vrouwen uit de gevangenis vrijgelaten, hetgeen zorgde voor triomfantelijke reacties van Hamas. ''Dit is een grote overwinning voor de gewapende strijd,'' zei Ismaël Haniyeh, leider van het Hamasregime, op een feestelijke bijeenkomst in Gaza. Hamas wil de Palestijnse bevolking laten zien dat gewapende strijd tegen Israël en de ontvoering van Israëlische soldaten vruchten afwerpt, terwijl vredesonderhandelingen nergens toe leiden.

De videoband is voor Hamas ook belangrijk als drukmiddel in de onderhandelingen met Israël. Hamas eist de vrijlating van duizend Palestijnse gevangenen en niets wijst erop dat men bereid is water bij de wijn te doen. De onderhandelingen gaan niet langer over het aantal gevangenen, maar over hun identiteit en over de vraag wat er met hen moet gebeuren.

Israël wil niet dat gevangenen met bloed aan de handen zich weer vestigen op de Westelijke Jordaanoever.

Een deel zou naar de geïsoleerde Gazastrook kunnen, terwijl anderen kunnen worden gedporteerd naar Europese landen die bereid zijn hen onderdak te verlenen.

De onderhandelingen over een gevangenenruil slepen zich al jaren voort. Eerder dit jaar leek het erop dat de vertrekkende premier, Ehud Olmert, een akkoord had bereikt. Maar de hoop verkeerde al snel in diepe teleurstelling voor de familie Schalit.

Premier Benjamin Netanyahu moet weinig hebben van onderhandelingen met 'terroristen', maar hij is door zijn voorganger met de kwestie-Schalit opgescheept. Hij heeft een nieuwe onderhandelaar aangesteld, Haggai Hadas, en naast Egypte aan Duitsland gevraagd zich met de zaak te bemoeien. Dat heeft het overleg in betere banen geleid en nu een eerste resultaat opgeleverd.

Maar het kan nog maanden duren eer Schalit vrij komt. (Van onze correspondent AD BLOEMENDAAL )

Gilad Schalit op de videoband die Hamas vrijdag vrijgaf. Foto AP Beeld
Gilad Schalit op de videoband die Hamas vrijdag vrijgaf. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden