Hamas en Israël negeren VN-resolutie

Rook boven de Gazastrook naar een Israëlische raketaanval. Zowel Hamas als premier Olmert van Israël negeren de VN-resolutie. Foto EPA Beeld
Rook boven de Gazastrook naar een Israëlische raketaanval. Zowel Hamas als premier Olmert van Israël negeren de VN-resolutie. Foto EPA

GAZA-STAD - Israël en Hamas hebben hun strijd vrijdag onverminderd voortgezet, ondanks een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin de twee partijen worden opgeroepen tot een onmiddellijk, duurzaam en volledig nageleefd staakt-het-vuren. Bij Israëlische bombardementen en beschietingen vielen in de Gazastrook 23 doden, waardoor het totaal van de afgelopen twee weken aan Palestijnse kant is opgelopen tot 777. In het conflict vielen ook dertien Israëlische doden.

Ondanks de aanvallen slaagden Hamasstrijders er ook vrijdag weer in raketten af te schieten naar Israël. De raketten vielen neer in en rond Beersheba en Ashkelon, de twee grootste steden in het zuiden van Israël. Er vielen geen gewonden.

In de eerste officiële Israëlische reactie op de VN-resolutie liet het kantoor van premier Ehud Olmert weten dat de jongste raketbeschietingen aantonen dat het VN-besluit 'niet uitvoerbaar is en door de Palestijnse moordorganisaties niet in praktijk zal worden gebracht'. Minister van buitenlandse zaken Tzipi Livi zei in een verkaring dat Israël zich alleen zal laten leiden door 'zijn eigen overwegingen, de veiligheid van zijn burgers en zijn recht om zichzelf te verdedigen'.

Een Hamaswoordvoerder zei dat de beweging 'niet geïnteresseerd' is in een staakt-het-vuren, omdat zij niet geraadpleegd is en de resolutie niet aan haar minimumeisen voldoet. Hamas staat er op dat de blokkade van de grensovergangen van Gaza wordt opgeheven.

De Verenigde Staten onthielden zich van stemmen over de resolutie, die door alle veertien overige leden van de raad werd aanvaard. Minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei dat de VS volledig achter de resolutie staat, maar het resultaat wil afwachten van de pogingen van Egypte om Israël en Hamas tot een bestand te bewegen.

Israëlische gevechtsvliegtuigen en -helikopters voerden vrijdag voor zonsopgang ruim dertig aanvalsvluchten uit, waarbij onder andere huizen van Hamas-extremisten onder vuur werden genomen. Twee extremisten en een derde man in hun gezelschap vonden de dood, zeiden Palestijnse woordvoerders. Volgens Palestijnen werd in het noorden van de Gazastrook een vier verdiepingen tellend gebouw platgebombardeerd, waarbij zeker zeven mensen, onder wie een kind, om het leven kwamen. Ook werd Gaza-stad vanuit zee door Israëlische kanonneerboten onder vuur genomen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, riep vrijdag op tot een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza. Volgens sommige berichten beschoten Israëlische strijdkrachten eerder deze maand een huis vol Palestijnse burgers, waarbij dertig mensen omkwamen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier is vrijdag naar het Midden-Oosten vertrokken om de Egyptische bemiddelingspogingen te ondersteunen. Na gesprekken zaterdag met de Egyptische president Hosni Mubarak, minister van buitenlandse zaken Ahmed Aboul Gheit en de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Sharm el-Sheik reist Steinmeier door naar Israël. Duitsland is al langer diplomatiek actief in net Midden-Oosten en onderhoudt met beide kampen in het conflict goede betrekkingen.

De aanvoer van voedsel naar Gaza is opgeschort nadat een hulpkonvooi van de VN donderdag was aangevallen en een vrachtwagenchauffeur daarbij was omgekomen. Het Rode Kruis beschuldigde het Israëlische leger ervan hulpverleners te hebben beschoten. Honderdduizenden Palestijnen in de Gazastrook raken langzamerhand verstoken van voedsel, water, brandstof en medische hulp. Israël heeft dagelijks een gevechtspauze van drie uur ingelast, maar volgens hulpverleners is dit niet toereikend. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden