'Hamas draait elk pleziertje in Gaza de nek om'

Hamas heeft in de voorbije weken de ruimte voor burgerrechten in Gaza weer wat kleiner gemaakt. Zo werden enkele journalisten gearresteerd en kregen studentes een strikte islamitische kledingcode opgelegd. Ook de Palestijnse versie van American Idol werd afgevoerd.

Mel Frykberg
Een vrouw in boerka loopt langs een winkeltje met islamitische kledij nabij de Al-Aqsa Universiteit in Gaza Beeld epa
Een vrouw in boerka loopt langs een winkeltje met islamitische kledij nabij de Al-Aqsa Universiteit in GazaBeeld epa

"Hamas voert in Gaza geleidelijk een islamisering van de samenleving door, wat indruist tegen zijn eerdere beloften", verklaart Samir Awad van de Universiteit van Bir Zeit nabij Ramallah. "De meeste mensen in Gaza zijn daar tegen. De inwoners zijn al vrij conservatief en ze hebben Hamas niet nodig om hun geloof te dicteren."

Vooral vrouwen vormen de kop-van-jut. De Al Aqsa Universiteit maakte bekend dat studentes zich van top tot teen in traditionele klederdracht moeten hullen. Sommige van hen waren woedend en noemden de nieuwe voorschriften in strijd met hun vrijheid. Ze menen dat studentes al sober genoeg gekleed gaan, maar dat sommigen een broek en lange overjas verkiezen boven een boerka of hidjab.

Waterpijp roken
In het verleden heeft Hamas al verboden dat vrouwen op een motorfiets achterop zitten, waterpijp roken of dat mannen in een vrouwenkapsalon werken. "Hamas heeft ook gemengde feesten en gemengde activiteiten in de ban gegooid, maar bepaalde beperkingen worden specifiek aan vrouwen opgelegd en niet aan mannen", meent Awad.

De kledingcode heeft het water tussen Hamas en Fatah, de partij verwant aan de Palestijnse Autoriteit, verder uitgediept. De minister van Hoger Onderwijs, Ali Jarbawi van de Palestijnse Autoriteit, noemt de beslissing van Hamas illegaal en zegt dat ze niet ingevoerd kan worden. Hij schreef hierover een officiële brief aan de voorzitter van Al Aqsa.

Faiq al-Naouk, adviseur van de Al Aqsa Universiteit, antwoordde dat de omstreden beslissing slechts geleidelijk zou worden geïmplementeerd: eerst rekenen ze op de goede wil van studentes, pas later wordt het verplicht.

New Star
Er waren nog meer incidenten in de voorbije weken. New Star, de Palestijnse versie van de talentenshow American Idol, werd geweerd van het scherm omdat Hamas oordeelde dat het programma 'onfatsoenlijk' is en schade toebrengt aan de conservatieve interpretatie van de islam.

"Dit gaat veel verder dan Hamas dat elk pleziertje in Gaza de nek omdraait. Ze leggen de vrijheid van alle inwoners aan banden volgens hun eigen grillen", zegt producer Alaa Al Abed, die pas op het laatste moment op de hoogte werd gebracht van het verbod.

Tienermeisjes en vrouwen zingen bijna nooit in het openbaar in Gaza, terwijl mannen worden aangemoedigd om te zingen over de glorie van de islam en de strijd tegen Israël.

Censuur
Ook journalisten kampen met censuur in de Gazastrook. Hamas heeft enkele Palestijnse journalisten gearresteerd op verdenking van 'verdachte activiteiten'. Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten heeft een lijst verspreid van mensen die actief zijn in de media en die volgens hen gearresteerd en veroordeeld werden in een gecoördineerde campagne.

Functionarissen van Hamas ontkennen dat. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hadden ze duidelijk overtredingen begaan en dat zelf ook toegegeven. De woordvoerder voegde eraan toe dat deze mensen helemaal geen journalisten waren. "Diegenen die als journalist werkten, gebruiken die functie als een dekmantel voor verdachte activiteiten", zo klonk het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden