'Halvering' voetbalgeweld na dood grensrechter

Het aantal ernstige incidenten op de Nederlandse amateurvoetbalvelden is in het seizoen 2012-2013 met 15 procent gedaald in vergelijking met het seizoen daarvoor. Het totale aantal incidenten bedroeg 412. De excessen gebeurden in 274 van de in totaal 752.395 duels die in het amateurvoetbal werden gespeeld.

Bloemen ter nagedachtenis aan grensrechter Richard Nieuwenhuizen, december 2012. Beeld ANP
Bloemen ter nagedachtenis aan grensrechter Richard Nieuwenhuizen, december 2012.Beeld ANP

Sinds de introductie van de nieuwe aanpak tegen excessen in het seizoen 2011-2012 daalde het aantal wanordelijkheden elke seizoenshelft met 5 tot 11 procent.

'Deze cijfers laten zien dat onze nieuwe aanpak succes heeft,' zei Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal, dinsdag op het KNVB Sportcentrum in Zeist tijdens een toelichting op de cijfers.

Opmerkelijk is dat na het overlijden van assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen op 2 december vorig jaar het aantal excessen sterk daalde. Vanaf die tragische gebeurtenis was per weekeinde bij gemiddeld 5,74 wedstrijden sprake van een incident. Daarvoor was dat gemiddeld 10,9 duels per competitieronde. 'De bewustwording in de samenleving neemt toe', aldus Binnenmars.

Hulplijn
De hulplijn noodgevallen, die de KNVB heeft ingesteld na het overlijden van Nieuwenhuizen, is sinds de opening van de lijn in het weekeinde van 23 maart 66 maal gebeld. Dat komt neer op gemiddeld 7 keer per weekeinde. De hulplijn is een samenwerking tussen de voetbalbond en het ministerie van Veiligheid & Justitie.

Het eveneens op 23 maart gestarte meldpunt wanordelijkheden is 262 maal gebeld. Dat komt neer op gemiddeld 22 meldingen per weekeinde. Doel van dit meldpunt is om sportiviteit en respect te bevorderen. De klachten varieerden van een slechte ontvangst door de thuis spelende club tot discutabel gedrag van trainers.

Binnenmars is tevreden over de werking van de hulplijn en het meldpunt. 'De verenigingen weten ons te vinden. De hulplijn noodgevallen stelt ons in staat direct een helpende hand en ondersteuning te bieden. We krijgen veel positieve reacties.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden