Halve ton weg bij volkstuin De Hof van Eden

Bij volkstuinstichting De Hof van Eden in Watergraafsmeer is binnen een jaar meer dan vijftigduizend euro verduisterd. Het geld werd met meerdere overboekingen weggesluisd.

null Beeld anp
Beeld anp

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies mee is gebeurd. De penningmeester, die als enige toegang had tot de rekeningen van de Hof van Eden, is niet meer in functie. De man is opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, zeggen huurders.

Het afgelopen jaar zijn gedurende enkele maanden meerdere 'overboekingen zonder geldige redenen' verricht, zegt voorzitter Wim Hogendoorn. Hij wil niet zeggen naar welke rekeningen het geld is overgemaakt. 'Maar dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de penningmeester: het vorige bestuur heeft onvoldoende kunnen uitleggen waarom het niets in de gaten heeft gehad.'

Aangifte
Hogendoorn geeft leiding aan een nieuw bestuur, dat is aangesteld nadat de verduistering begin oktober aan het licht was gekomen. Een maand later is aangifte gedaan bij de politie, die de zaak nu in onderzoek heeft.

Het verdwenen geld is afkomstig van de ongeveer veertig huurders, die maandelijks een bijdrage betalen voor onderhoud, verzekeringen en onvoorziene kosten. Doordat de stichting lage kosten heeft, kon een flink overschot op de depositorekening ontstaan. Voordat het geld verdween, had de Hof van Eden ongeveer tachtigduizend euro in kas, zegt oud-penningmeester Theo Capel. Nu resteert een kleine dertigduizend euro.

Verantwoording
Capel is boos over de gang van zaken. 'Tijdens de ledenvergadering werd ons besmuikt verteld dat er een gat van vijftig mille is. Verder worden nauwelijks mededelingen gedaan, terwijl de zaak toch niet zo ingewikkeld is. Ik wil dat diegene die er met ons geld vandoor is gegaan, ter verantwoording wordt geroepen.'

Hogendoorn wil liever niets zeggen over de problemen bij de Hof van Eden: 'Het ligt allemaal erg gevoelig.' De penningmeester is al lang lid van de volkstuinen, evenals zijn familie. Volgens Hogendoorn spelen de gevoelige verhoudingen geen rol bij de afhandeling van de zaak: 'Dit wordt puur zakelijk gehouden. We doen er alles aan om herhaling te voorkomen. Als we ons geld terug kunnen krijgen, dan gaan we dat proberen.' Hogendoorn zegt niet te kunnen inschatten of hij het geld nog terugziet.

Reservekas
Volgens de voorzitter brengt het verlies geen directe gevolgen met zich mee voor de toekomstplannen van de vereniging. 'Er is geen acuut probleem, maar onze reservekas is wel flink aangetast. We zullen onze langetermijnplannen moeten heroverwegen.'

De Hof van Eden is een complex in de Watergraafsmeer vlak bij de Jaap Edenbaan, met 44 tuinen voor minder mobiele Amsterdammers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden