Halt en boete voor wie vuurwerk afsteekt in buurt van Amsterdamse dieren

Dieren en hun verzorgers kunnen deze jaarwisseling met iets meer vertrouwen tegemoetzien. Rond maneges, kinderboerderijen en asiels komt een vuurwerkverbod. Al blijft onduidelijk hoe veel afstand moet worden gehouden.

Volwassenen die vuurwerk afsteken op een verkeerde plek krijgen 100 euro boete. Beeld anp
Volwassenen die vuurwerk afsteken op een verkeerde plek krijgen 100 euro boete.Beeld anp

Klik hier voor de mobiele versie.

Rond 38 plekken in Amsterdam is het deze jaarwisseling verboden vuurwerk af te steken. Het vuurwerkverbod in de buurt van maneges, kinderboerderijen en asiels zal dit keer ook streng worden gehandhaafd.
De gebieden waarbinnen het verbod geldt zijn echter niet strak omlijnd. (Klik hier en scroll naar onder voor de mobiele versie van het overzicht).

Prioriteit
Vorig jaar waren er ook al plekken waar op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geen vuurwerk mocht worden afgestoken, maar dit had toen geen 'handhavingsprioriteit'. Dit jaar is dat anders, meldt de gemeente. De boete voor volwassenen die het verbod overtreden bedraagt honderd euro, minderjarigen worden doorgestuurd naar bureau Halt.

De vuurwerkvrije zones liggen verspreid door de stad en hebben allemaal te maken met de aanwezigheid van dieren. Zo mogen bij de Poezenboot, Artis en de Hollandsche Manege op de Overtoom geen rotjes en vuurpijlen worden afgestoken.

Rond verzorgings- en ziekenhuizen mag wel naar hartenlust worden geknald. Ook zijn de praktijken van dierenartsen niet opgenomen in de APV. Als het lukt de overlast dit jaar terug te dringen rond de aangewezen plekken, wordt het aantal vuurwerkvrije zones volgens jaar mogelijk uitgebreid, zodat ouderen en zieken ook gespaard blijven. Deze jaarwisseling geldt dan ook als een experiment.

Overlast
In principe mag op 31 december binnen een straal van honderd meter van de aangewezen locaties tussen 18.00 uur en 02.00 uur - wanneer elders wel vuurwerk is toegestaan - geen vuurwerk worden afgestoken, maar daar kan flexibel mee worden omgegaan. 'De agenten en de bijzondere opsporingsambtenaren kijken niet zozeer naar de afstand, maar naar de overlast die het vuurwerk veroorzaakt,' zegt een woordvoerder van de gemeente. Zo kunnen hoge gebouwen als een geluidsscherm werken. 'Als er naast een asiel een flat staat, kun je best een rotje afsteken aan de andere kant van dat gebouw zonder dat de dieren daar last van hebben.'

Er komen ook geen borden waarop staat tot waar het gebied loopt waarbinnen geen vuurwerk is toegestaan. Deze week krijgen de 38 dierenverblijven een brief. Als zij ondanks het verbod toch overlast van vuurwerk hebben, kunnen ze dat melden aan de gemeente. Daar kan volgend jaar dan rekening mee worden gehouden.

In januari liet burgemeester Eberhard van der Laan al blijken dat hij het afsteken van vuurwerk wil indammen. Een totaalverbod voor particulier vuurwerk gaat hem echter te ver. 'Ik wil de vuurwerktraditie die we hebben niet afschaffen, maar het moet wel leuk blijven,' zei hij toen.

Van der Laan zou graag zien dat de 'officiële vuurwerkshow' die ook dit jaar weer bij het Scheepvaartmuseum wordt gehouden, meer cachet krijgt. Vorig jaar kwamen daar achtduizend mensen op af.

undefined

Rond 38 locaties in Amsterdam mag dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Beeld Jorris Verboon
Rond 38 locaties in Amsterdam mag dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken.Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden