Halsema zet 'tag' in kunstwerk Plein '40-'45

Op Plein '40-'45 heeft burgemeester Femke Halsema vrijdag haar eigen 'tag' toegevoegd aan het kunstwerk Positive Vibes.

Raounak Khaddari
De schildering, een pauw omringd met vissen staat voor het trotse gevoel van ondernemers en bewoners. Beeld Raounak Khaddari
De schildering, een pauw omringd met vissen staat voor het trotse gevoel van ondernemers en bewoners.Beeld Raounak Khaddari

"Een prachtig gebaar", vindt een bewoner die met twee volle boodschappentassen een kijkje kwam nemen.

Op de schutting langs de Burgemeester de Vlugtlaan is een bouwschutting beschilderd door kunstenaars Sandor Sweet, Raul Balai en Benjamin Benrakad van Street Art Nouveau.

"We kregen drie dagen geleden te horen dat we voor vandaag een kunstwerk moesten creëren. Samen met de buurt hebben we toen nagedacht over welke teksten er in verwerkt zouden worden."

Trotse gevoel
De schildering, een pauw omringd met vissen (waarvan er nu één is bewerkt met de tag van Halsema) staat voor het trotse gevoel dat ondernemers en bewoners krijgen bij hun buurt.

Dat is niet vanzelfsprekend, aangezien de omliggende buurten, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer gekenmerkt zijn als ontwikkelbuurten, achterstandsbuurten die bezig zijn met een inhaalslag.

De 57-jarige mevrouw Ommen, die haar voornaam liever niet noemt, heeft echter nergens last van. "Ik woon hier al twintig jaar. Mijn dochter is hier opgegroeid, nu mijn kleinkind. Elke buurt kent wel criminaliteit, maar als je niets op je kerfstok hebt, hoef je niet te vrezen."

Tot oktober
Luc Baas, verantwoordelijke voor het winkelcentrum bij Plein '40-'45 kan de aandacht meer waarderen. "Hartstikke leuk dat dit gebeurt. Zo is de burgemeester ook op de hoogte van wat hier speelt." Volgens Baas is het winkelcentrum en de markt in Nieuw-West niet alleen voor de boodschappen. "Het heeft een functie: het brengt mensen bij elkaar."

Het kunstwerk is nog tot oktober te bezichtigen. "Of misschien wel langer," zegt Benrakad. "Je weet nooit hoe dat gaat in de bouw. Als het langer duurt, blijft ons kunstwerk ook langer staan."

Kunstenaars Sandor Sweet (rechts) en Benjamin Benrakad. Beeld Raounak Khaddari
Kunstenaars Sandor Sweet (rechts) en Benjamin Benrakad.Beeld Raounak Khaddari
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden