Halsema wil verhuizing stadsnomaden voorkomen

Burgemeester Femke Halsema gaat een uiterste poging doen om de verhuizing van de stadsnomaden naar de Kadoelen in Noord te voorkomen.

Ruben Koops en Jesper Roele
De Litouwse Artjemi bij zijn woonwagen, nu nog gestationeerd aan de Westhavenweg. Beeld Marc Driessen
De Litouwse Artjemi bij zijn woonwagen, nu nog gestationeerd aan de Westhavenweg.Beeld Marc Driessen

Dat beloofde de burgemeester woensdagmiddag tijdens een debat in de gemeenteraad. De groep verblijft nu in Westpoort naast de A10, maar moet daar per 1 april vertrokken zijn. Dat is door de voorgangers van Halsema beloofd aan het Havenbedrijf (Port of Amsterdam) en Rijkswaterstaat.

Halsema had een oud tennispark in de Kadoelen voor ogen, maar daar zitten de omwonenden niet op te wachten. Er is door hen ook een rechtszaak aangespannen vanwege de komst van de Stadsnomaden.

Leven in de marge
Halsema lijkt onder de indruk van het massale verzet uit Noord. Woensdag sprak ze de bewoners, binnenkort gaat ze op de locatie kijken. Want eigenlijk is ook de burgemeester ongelukkig met de situatie. Volgens Halsema wordt de stad steeds voller, er is steeds minder ruimte voor de caravans van de stadsnomaden.

Dit zijn mensen die kiezen voor een leven in de marge van de samenleving. Overdadig drank- harddrugsgebruik zijn veelvoorkomende problemen van deze groep, die rond de veertig personen bedraagt. "Ik erken dat levensstijl van de stadsnomaden zich steeds moeilijker verenigt met buurtbewoners. Ik zie al die problemen," zei Halsema.

Komende week wil Halsema op bezoek bij het Havenbedrijf, een dochteronderneming waarvan de gemeente 100 procent van de aandelen bezit, om te bekijken of de groep toch niet wat langer kan verblijven op het industrieterrein bij de Coentunnel.

Rouleren
Halsema wil dat uitstel benutten om een definitieve oplossing te vinden voor de Stadsnomaden. Hoe dat er precies uit gaat zien zei ze niet, maar het zou betekenen dat het rouleren van de groep langs de zes stadsdelen zal stoppen.

Als het Havenbedrijf niet wil bewegen, zal de gemeenteraad in actie moeten komen, suggereerde Halsema ook nog. "Democratische besluiten gelden."

Geen garantie
In de Kadoelen is men er nog niet gerust op. "Het is nu of aan de haven, of aan de gemeenteraad dus dat is geen garantie dat het goed zal komen," zegt Paul Alberts die vlak bij de beoogde nieuwe locatie woont.

Stadsnomaden: 'We willen geen overlast veroorzaken'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden