Halsema: ‘We gaan alle nieuwe regels streng handhaven’

Nieuwe regels om 1,5 meter afstand te garanderen worden streng gehandhaafd, zegt burgemeester Femke Halsema. Ook wil ze dat Amsterdammers elkaar gaan waarschuwen. ‘We moeten er op letten dat anderen geen onnodig risico nemen.’

Burgemeester Femke Halsema.Beeld ANP

Dat zegt de burgemeester in een gesprek over de nieuwe maatregelen die maandag door het kabinet zijn afgekondigd. Halsema is vooral blij met de mogelijkheid om specifieke locaties in de stad te kunnen aanwijzen waar boetes uitgedeeld worden aan groepjes van drie personen of meer.

Toch ligt er nu nog geen lijst van plekken in Amsterdam waar deze maatregel per direct wordt ingevoerd. “We houden alle plekken in stad in de gaten. Niet alleen de markten en parken maar ook de Cruyffcourts en hangplekken,” zegt ze. “Onze indruk is dat mensen zijn geschrokken van de reacties op het achteloze gedrag van dit weekend. Het aantal groepjes op straat is zeer sterk afgenomen.”

Ook een tweede bevoegdheid wordt snel voorbereid: het preventief sluiten van plekken in de stad die de afgelopen tijd voor te veel toeloop zorgden. “We maken deze week een noodverordening waarin alles precies op een rij staat. Als er bakkers of bouwmarkten zijn die zich er niet aan houden, zal ik die sluiten.”

Dat Halsema vanaf deze week mogelijk politie en handhaving moet afsturen op gewone Amsterdammers die niets anders doen dan met elkaar over straat lopen of naar een park gaan, raakt haar wel. “Ik doe dit met een gezonde tegenzin, vanuit het besef dat dit nodig is voor de publieke gezondheid. Ik prijs mij gelukkig met een politiekorps dat ook wel ziet dat dit heel wat anders is dan optreden tegen misdadigers.”

Onduidelijkheid

Halsema hoopt wel dat de regels van het kabinet duidelijker vertaald worden voor jongeren. Die zitten nu soms dicht op elkaar een toets te maken, en moeten zich dan buiten weer afzonderen. “De onduidelijkheid voor het onderwijs baart mij zorgen. Juist zij hebben geen baat bij dubbelzinnigheid en ik verwacht dan ook dat het kabinet daar vandaag helderheid in schept.”

De maatregelen die het kabinet maandag aankondigde zijn een mix van regels, bevoegdheden en adviezen. Zo heeft Halsema geen extra bevoegdheden gekregen om in te grijpen als mensen, tegen de richtlijn van het kabinet in, thuis afspreken met meer dan drie personen. Toch betekent dit niet dat de Amsterdamse huiskamers een vrijplaats zijn, zegt ze. “Als de buren zien dat ergens mensen samendrommen in een woning, kan de wijkagent langskomen,” belooft ze. “We moeten er met elkaar op letten dat anderen geen onnodig risico nemen. Dus waarschuw als je een verontrustende situatie ziet, maar mensen zijn en blijven verantwoordelijk voor hun eigen gedrag.”

Ook is de handhavingscapaciteit niet oneindig, hoewel er wat ruimte is ontstaan omdat alle wedstrijden en evenementen tot 1 juni zijn afgelast, zegt Halsema.

Boetes

Ook hier zal de boete voor het overtreden van de nieuwe regels 400 euro bedragen, en 4000 euro in het geval van bedrijven. Halsema put hoop uit de loyaliteit van de Amsterdammers, volgens haar zijn de maatregelen voor de horeca van vorige week goed nageleefd.

“We kennen de drie andreaskruizen allemaal, er is nu barmhartigheid nodig voor hen die ziek zijn en grote risico’s lopen”, zegt Halsema. “Maar we moeten ook mededogen hebben met jongeren die in kleine huizen wonen. Want voor opgroeiende jongeren en kinderen is het best moeilijk om dit allemaal vol te houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden