Halsema vormt 'old boys network' van vrouwen

'Een nieuw old boys network, maar dan anders.' Zo omschrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het stedelijk netwerk van vrouwen dat ze hoopt te vormen, en dat onder meer kan worden ingezet tegen radicalisering.

In Pakhuis De Zwijger, op een avond over feminisme, vertelde burgemeester Halsema over het nieuwe vrouwen­net­werk dat ze aan het opzet­ten is. In het midden Tracy Metz, organisator van de talkshow. Rechts Neelie Kroes. Beeld Amaury Miller
In Pakhuis De Zwijger, op een avond over feminisme, vertelde burgemeester Halsema over het nieuwe vrouwen­net­werk dat ze aan het opzet­ten is. In het midden Tracy Metz, organisator van de talkshow. Rechts Neelie Kroes.Beeld Amaury Miller

In Pakhuis De Zwijger, tijdens een drukbezochte avond over feminisme, vertelde ze maandagavond over een eerste bijeenkomst van de vrouwen onlangs in haar ambtswoning aan de Herengracht, waar het 'heel gezellig' was geweest.

Het gaat er Halsema om 'vrouwen een zichtbaarder positie te laten innemen'. Zoals ze vorige week aan de gemeenteraad schreef: 'Door hun maatschappelijke potentie en centrale positie in sociale netwerken beter te benutten, door hen als gesprekspartner van het bestuur meer te erkennen, helpen zij democratische waarden te verspreiden en te verankeren.'

Van een officieel beleidsdoel is geen sprake, benadrukte Halsema maandagavond. Het gaat er nu vooral om een groep te vormen, 'die elkaar opzoekt'. "Old boys networks hebben ook geen beleidsdoel. Ze vormen met elkaar een ruggengraat."

Onzichtbaar
De eerste bijeenkomst was met vijftig vrouwen uit Nieuw-West. "Iedereen had een vriendin meegenomen." Voor een volgende sessie, later dit jaar, is de bedoeling dat weer iedereen een vriendin meeneemt en dat de groep zo steeds verder uitdijt. "Net zo lang tot we de Arena vullen," aldus Halsema.

"Het moet geen ons-kent-onsnetwerk worden." Het ging bij de oprichtingsbijeenkomst onder meer over de tegenstellingen in de stad en de positie van vrouwen. "Een vrouw zei: 'Je hebt geen idee hoe lang we ons onzichtbaar hebben gevoeld en hoeveel pijn dat doet'."

Op de debatavond in De Zwijger, waar onder anderen ook oud-minister en ex-Eurocommissaris Neelie Kroes en journaliste Clarice Gargard spraken, ging het ook over de sociaaleconomische positie van vrouwen. "We vinden ons een veel geëmancipeerder land dan we zijn," zei Halsema. Het doorbreken van het glazen plafond noemt ze belangrijk. "Maar voor mij zit daar niet de urgentie."

Geen vrije keuze
Die ligt bij 'een grote groep vrouwen, dikwijls met migrantenachtergrond, met letterlijk een heel kleine actie­radius'. "Ze zij niet vrij genoeg in hun relaties, hun opleiding, in de keuzes die ze kunnen maken. Ik denk dat we weleens onderschatten hoeveel vrouwen geen echt vrije keuze hebben. Daar maak ik me echt zorgen over."

Volgens Halsema worden die vrouwen tegengehouden door mannen en, meer specifiek, in religieuze gemeenschappen door voorgangers. "Ik heb het niet alleen over de islamitische gemeenschap."

Een andere zaak die Halsema hoog zit, is de jeugdcultuur. Vooral in vmbo-kringen is in haar beleving sprake van 'harde omstandigheden, waarbij het normaal is dat meisjes de hele tijd bitch genoemd worden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden