Halsema spreekt over rechtvaardigheid in Preek van de Leek

Burgemeester Femke Halsema heeft vanmiddag in de Singelkerk de Preek van de Leek gehouden. Na een lezing uit bijbelboek Exodus sprak de burgemeester over het belang van een gedeeld besef van rechtvaardigheid.

Burgemeester Femke Halsema.Beeld anp

De burgemeester is daar bezorgd over, vooral in de wijken ‘buiten de grachten en buiten de ring’. In wijken waar de bewoners worstelen met armoede en discriminatie kan hun loyaliteit met de ‘rechtsgemeenschap’ op het spel komen te staan, uit teleurstelling of frustratie, zei Halsema.

In het bijbelboek Exodus kreeg rechtvaardigheid gestalte in de Tien Geboden, wetten die op de vlucht naar het Beloofde Land door het hele Joodse volk werden aanvaard. Ook van de burgemeester wordt verwacht dat ze handhaaft - verordeningen, wetten, beschikkingen en besluiten. Of zoals Halsema ze noemde: de stenen tafelen van nu.

Maar daarbij is het wel zaak dat ze door iedereen worden gedragen. “Wanneer leg je als bestuurder met vaste hand de wet op en wanneer zoek je naar een gedeelde opvatting van wat rechtvaardig is?” Als burgemeester komt ze daarbij geregeld voor dilemma’s te staan, zo vertelde ze in de Singelkerk.

Als een meisje haar vertelt dat ze slachtoffer is van mensenhandel en geen kant op kan, bijvoorbeeld. Of als een moskeebestuurder wordt bedreigd. Of als Pegida een beroep doet op het recht en te demonstreren en foto’s wil vertonen van mensen die opgehangen zijn. Of een ander voorbeeld dat de burgemeester noemde: als boeren met honderden trekkers door het oude centrum willen denderen.

Bekende Amsterdammers 

Voor de Preek van de Leek vragen de Doopsgezinde gemeente en de Protestantse Kerk Amsterdam bekende Nederlanders, en bij voorkeur Amsterdammers, om een persoonlijk betoog aan de hand van een bijbeltekst die ze zelf hebben uitgekozen.

Al sinds 2008 wordt de Preek van de Leek gehouden. Eerder hielden onder meer Jeroen Dijsselbloem, Jan Jaap van der Wal, Paulien Cornelissen al eens zo’n preek, evenals Eberhard en Femke van der Laan.

Later deze maand komen minister Sigrid Kaag, dance-ondernemer Duncan Stutterheim en topkok Joris Bijdendijk nog met een Preek van de Leek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden