Plus

Halsema's eerste werkdag: de stad in

Op haar eerste werkdag als burgemeester luisterde Femke Halsema naar de zorgen die leven in Tuindorp Oostzaan. 'Ze pikken deze buurt van ons af.'

Onderdeel van Halsema's eerste werkdag: een bezoek aan speeltuinvereniging Het Middelpunt in Tuindorp Oostzaan. Beeld Renate Beense
Onderdeel van Halsema's eerste werkdag: een bezoek aan speeltuinvereniging Het Middelpunt in Tuindorp Oostzaan.Beeld Renate Beense

Eigenlijk heeft haar staf een dag vol gesprekken gepland. Met bestuurders. Maar de eerste daad van Femke Halsema als burgemeester is het omgooien van haar agenda. "Ik ga niet al op dag één in een luchtdichte ruimte zitten in het stadhuis. Ik wil de stad in."

En zo belandt ze op haar eerste werkdag in Tuindorp Oostzaan, voor een werkbezoek aan speeltuinvereniging Het Middelpunt. Onbekend terrein, geeft ze direct toe, want als inwoner van Oost komt ze weinig in Noord, al zit daar wel verbetering in sinds haar zoon hier op school zit.

Halsema zal volgende week de Noord/Zuidlijn openen, die veel zal veranderen in Noord. Voor die tijd wil ze horen wat daar speelt. "Want ik ben niet doof voor de onvrede."

Lekker prakken
Tuindorp Oostzaan is voor een burgemeester van GroenLinks geen thuiswedstrijd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen deed vooral Forum voor Democratie het goed in deze buurt, al eindigde GroenLinks als goede tweede.

Toen Elly Koolmoes op Facebook had gezet dat Halsema de speeltuinvereniging zou bezoeken, kwamen heus wel wat positieve reacties binnen, maar ook veel lelijke. GroenLinks staat voor veel Tuindorpers nu eenmaal symbool voor nieuwkomers met bakfietsen, verklaart Koolmoes.

Eugene Sandel heeft ze weleens gesproken, die nieuwkomers. "Dan ging het over zilvervliesrijst en linzen. Maar wij zijn van de ­gestampte pot, lekker prakken en weer door."

De Tuindorpers maken zich zorgen, zo vertellen ze de burgemeester in het clubhuis. De kloof tussen de oorspronkelijke bewoners en de nieuwkomers is een belangrijk punt. Ook bij het tweede bezoek van de dag, aan de Muziekschool in Nieuwendam, brengen bewoners deze tweedeling aan de orde.

"De nieuwe Tuindorpers ­komen van Java-eiland en hebben meer geld," aldus Sandel, die in de buurt betrokken is bij Stichting Veteranen Amsterdam. "Zij leggen makkelijk 4,50 euro neer voor een kopje muntthee, maar wij kunnen dat niet betalen."

Buslijnen verdwijnen
De toestroom van nieuwe bewoners heeft tot gevolg dat de huizenprijzen en de huren in de buurt stijgen. "Hier staan huizen te huur voor 800 euro per maand of meer," aldus buurt­bewoner Marcia Markar.

Bettie Karbet, zorgmanager en buurtbewoner: "Tuindorpers zijn honkvast, onze kinderen willen hier ook graag wonen, maar kunnen de ­huren niet opbrengen."

Markar: "Ze pikken deze buurt van ons af."

Halsema luistert vooral, toont begrip en stelt vragen. "De nieuwe mensen zijn vaak Amsterdammers met idealen, die geld overmaken aan goede doelen, maar niets weten van de problemen die in de buurt spelen."

De Noord/Zuidlijn zou de mensen in Noord sneller in de stad moeten brengen, maar in Tuindorp maken ze zich juist zorgen om de buslijnen die dan verdwijnen. Dat is vooral vervelend voor de ouderen, die in dit deel van de stad goed vertegenwoordigd zijn. "We hebben nu een bus die ons rechtstreeks naar het BovenIJ ziekenhuis brengt. Straks moeten we twee keer overstappen," aldus Karbet.

Noord krijgt meer aandacht dan voorheen, zegt ze, maar dan gaat het vooral om de publiekstrekkers aan het IJ. "Tuindorp is een apart stukje stad dat vergeten wordt. Als de bussen verdwijnen, raken we afgesneden van de stad."

Halsema heeft een dag eerder, na haar beëdiging, beloofd te luisteren naar Amsterdammers die vinden dat ze te weinig worden gehoord, die hun weg naar het stadhuis moeilijk weten te vinden.

Eerlijke kans
Haar bezoek aan Noord is een eerste stap. Ze is, zegt ze, vooral gekomen 'om verhalen te verzamelen en die door te geven aan de wethouders'. "Maar ik wil ook kijken wat ik zelf kan doen, of hoe ik, door aanwezig te zijn, hier en daar een duwtje kan geven."

Het is voor Halsema moeilijk om de populaire burgemeester Eberhard van der Laan op te volgen, zo blijkt ook weer in Tuindorp. "Wij hadden een goede band met Van der Laan," zegt Sandel.

"Onze stichting zat in een waardeloos gebouw. Ik schreef Van der Laan een brief en drie weken later zat ik bij hem op kantoor. 'Eus,' zei hij, 'iedereen heeft een dubbele agenda, maar jij niet.' Van der Laan heeft ons erg geholpen."

De lat ligt direct erg hoog voor de nieuwe burgemeester. Al moeten we haar een eerlijke kans geven, vindt Sandel. "Ik vind het moeilijk om mensen te vertrouwen, maar volgens mij ­begrijpt ze het wel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden