Lezersbrief

‘Halsema’s beoogde kraakbeleid is niet barmhartig’

Teun Dominicus reageert in deze lezersbrief op de plannen van Halsema over het krakersbeleid.

Het Slangenpand in de Spuistraat werd in 2015 ontruimd.Beeld anp

Burgemeester Femke Halsema gaat kraken harder aanpakken (Het Parool, woensdag). Ze wil ontruimingen niet meer aankondigen en de politie laten optreden als sprake is van een heterdaad.

Een betoog vóór kraken kan natuurlijk bestaan uit nostalgische verhalen over hoe de kraakbeweging in de jaren zeventig en tachtig buurten als de Kinkerbuurt en de Nieuwmarkt heeft gered van de sloopkogel. Iedereen is blij met het feit dat Paradiso nog bestaat. Maar in plaats van sentimenteel terugverlangen, kunnen we ook naar de toekomst kijken en zien hoe kraken hedendaagse problemen kan oplossen.

Dagelijks worden lezers om de oren geslagen met nieuws over hogere huurprijzen en meer daklozen. De stad gaat steeds meer op slot voor zij die het niet kunnen betalen. Dit is geen natuurlijke fenomeen; het is het effect van ruim tien jaar VVD-beleid, gesteund door onder andere CDA en PvdA. Op dit moment doet het linkse college van de stad zijn best om dit te bestrijden, maar het is lastig een sociaal beleid te voeren als vanuit Den Haag een rechtse wind waait.

Halsema richt nu haar pijlen op groepen die in een zwakke positie verkeren: ongedocumenteerden en krakers met een precaire woonsituatie. Ergens heeft zij het idee opgevat dat december niet de maand is van naastenliefde en dat de kerstboodschap niet opgaat voor hen voor wie geen plek is in de herberg.

Kraken is niet enkel een praktische manier om woonruimte te verkrijgen. Het is een koevoet tussen de deur bij pandjesmelkers en vastgoedspeculanten die leegstand gebruiken om winst te behalen. Deze winst wordt gemaakt over de ruggen van hen die hun huur niet kunnen betalen en daarvoor moeten uitwijken naar woonruimte buiten Amsterdam of op straat moeten slapen. De dreiging van kraken is een motivatie voor speculanten om iets met hun panden te doen, zoals het omvormen tot betaalbare woonruimte.

In 2010 werd de Wet kraken en leegstand ingevoerd. Uit de evaluatie van de wet in 2015 bleek dat kraken wel werd aangepakt, maar leegstand bijna niet. De gemeente Amsterdam heeft slechts enkele dwangsommen opgelegd voor leegstand, maar wel honderden mensen beroofd van een dak boven hun hoofd. In plaats van deze trend te keren, draait burgemeester Halsema de duimschroeven strakker aan. Amsterdam heeft trots het woord Barmhartig in haar schildspreuk staan. Dit nieuwe kraakbeleid – in het bijzonder waar het is gericht op ongedocumenteerden – staat haaks op dit principe.

Teun Dominicus is politicoloog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden