Halsema: ‘Regio Amsterdam is één groot cluster geworden’

Het aantal besmettingen met corona in Amsterdam is al zo hoog opgelopen dat de bron vaak niet meer te achterhalen is. Pijnlijke regels die ontmoedigen om elkaar te ontmoeten, worden van stal gehaald.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zei de burgemeester Femke Halsema maandagavond in een toelichting op de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet heeft afgekondigd. “Fysieke ontmoetingen moeten een uitzondering worden, je zoekt elkaar alleen nog op als het een uitzondering is.” Halsema zei blij te zijn dat het kabinet weer de regie heeft genomen bij de strijd tegen de tweede golf coronabesmettingen, die volgens Halsema niet meer te ontkennen is. “We hielden er rekening mee, maar dat die zich zo snel al zou aandienen is zorgwekkend.”

40 procent minder besmettingen

Volgens Halsema is het doel om zo spoedig mogelijk tot zeker 40 procent minder besmettingen te komen dan er nu dagelijks bijkomen, zo’n dertig tot veertig per 100.000 inwoners. Alleen dan zullen de huidige maatregelen, een avondklok voor de horeca vanaf 22.00 uur, het beperken van groepen in één ruimte tot maximaal 30 en het verminderen van visite tot maximaal 3 personen, versoepeld worden, beloofde zij. “Pas bij een daling van 40 procent kan de GGD het bron- en contactonderzoek weer oppakken en komt het reproductiegetal (hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één zieke, red.) onder de 1 te liggen.”

De drukbevolkte randstad gaat verder dan de rest van Nederland in maatregelen om die reductie te bereiken. Zo krijgen winkeliers en alle publiek toegankelijke instellingen het zwaarwegende verzoek van de burgemeester om binnen een mondkapjesplicht af te kondigen.

Mondkapjesplicht juridisch riskant

Een mondkapjesplicht vanuit de Veiligheidsregio is volgens Halsema ‘juridisch gezien buitengewoon riskant’, vandaar dat het een verzoek is. “We willen dat het in onze stad en onze regio vanzelfsprekend wordt dat je in binnenruimtes een mondkapje draagt, het enorme besmettingsaantal geeft daar voldoende aanleiding toe.” De mondkapjesplicht geldt niet, zoals in augustus, in de openbare ruimte.

Premier Rutte gaf aan dat burgemeesters de bevoegdheid krijgen om bepaalde instellingen in de stad een ontheffing te geven van de maximale groepsgrootte. Dit is van essentieel belang voor het voortbestaan van grote musea en instellingen zoals Carré of de Stadsschouwburg. Halsema belooft dat er snel een centrale norm komt die bepaalt welke gebouwen en instellingen voor deze uitzonderingspositie in aanmerking komen. “Dit moet willekeur tegengaan, zodat we de gelijke uitzondering maken. We zullen moeten proberen om hier geen kunstzinnige criteria aan te koppelen, maar gezondheidsafwegingen”, beloofde Halsema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden