Halsema oogst met Wallenplannen bewondering in de gemeenteraad

Er is bewondering voor de open aanpak van burgemeester Halsema bij de verandering die zij wil op de Wallen. Vooral de optie om het aantal werkplekken uit te breiden kan op enthousiasme rekenen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zelfs oppositiepartij VVD schiet niet meteen in de weerstand na de aankondiging van burgemeester Halsema dat het anders moet op de Wallen. “Het is moedig van de burgemeester om een open discussie aan te gaan,” zegt duo-raadslid Daan Wijnants (VVD). “Sekswerk hoort bij Amsterdam én bij de Wallen. We moeten geldverslindende opkoopprojecten voorkomen. Maar in de strijd tegen mensenhandel zijn stappen nodig.”

Coalitiepartijen GroenLinks en D66 zijn vooral blij dat méér werkplekken voor prostituees ook een optie is in de plannen van de burgemeester. “Evident is dat er werkplekken bij moeten komen, waar dat precies is gaan we graag bespreken met de sekswerkers en de stad,” zegt fractieleider Femke Roosma van GroenLinks.

D66 ziet mogelijkheden om te experimenteren met een nieuwe vorm van prostitutie op de Wallen. “Ik vind uitbreiding een zeer charmant idee, bijvoorbeeld in combinatie met het sluiten van de gordijnen, want het is een feit dat er nu te weinig werkruimte is. Ik zou voorstander zijn van een proef met sekswerkers en raamexploitanten die hiervoor openstaan,” zegt D66-raadslid Alexander Hammelburg. “Maar dan is het wel belangrijk dat op deze werkplekken de online klandizie welkom is, iets wat volgens de huidige regels voor raambordelen niet mag.”

De extra werkplekken hoeven wat Roosma betreft niet per se op de Wallen erbij te komen, waar nu ongeveer 330 raambordelen zijn gevestigd. “Het gaat erom dat er meer veilige en legale werkplekken komen, ik zou zeggen op andere plekken dan de Wallen.”

Absurd

Coalitiepartner PvdA twijfelt juist aan uitbreiding. “Ik hoor terug dat het steeds lastiger wordt om goede omzetten te draaien achter de ramen,” zegt PvdA-raadslid Dennis Boutkan. “Je moet durven kijken naar nieuwe vormen van prostitutie en dan vind ik een prostitutiehotel een interessante optie om te onderzoeken.” Dit zijn complexen met werkkamers zonder ramen aan de openbare weg. Deze prostitutiehotels zijn een veilig en legaal alternatief voor thuiswerkers, een vorm die Amsterdam nu nog niet kent maar vooral in Duitsland populair is.

Diederik Boomsma (CDA) is blij dat ook de optie op tafel ligt om te stoppen met raamprostitutie op de Wallen. “Daar pleiten wij al heel lang voor, dus dat is winst. Ik hoop dat meer partijen zich hier voor uitspreken. Prostitutie als toeristische attractie is onwenselijk.” Het liefst zou het CDA zien dat raamprostitutie in zijn geheel uit de stad verdwijnt. Een combinatie van verplaatsing van de ramen uit de Wallen en elders de gordijnen dicht, benadert deze wens. Het scenario waarin meer ramen op de Wallen mogelijk zijn, noemt Boomsma ‘absurd en slecht.’

De coalitiepartijen zeggen allemaal dat ze het belangrijk vinden dat sekswerkers gehoord worden over de veranderingen op de Wallen. Zelfs als zij ervoor pleiten dat het aantal raambordelen zoals nu op 330 blijft, moet dat serieus genomen worden, vindt D66’er Hammelburg. Boutkan ziet dit anders: “Sekswerkers hebben niet het laatste woord, de Wallen zijn zeker ook van de bewoners en die hebben het zwaar door alle toeristische overlast. Zij moeten een belangrijke stem krijgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden