Halsema: ‘Ontheffingen culturele instellingen op beperkte schaal verleend’

Er kan slechts op beperkte schaal een uitzondering op de ‘dertigpersonenregel’ worden gemaakt voor culturele instellingen in Amsterdam. Dat heeft burgemeester Femke Halsema laten weten. Theaters in de stad weten niet of en wanneer voorstellingen kunnen doorgaan. ‘We verkeren in een vacuüm van grote onzekerheid.’

Het Parool
Onder meer het DeLaMar moest dinsdag al voorstellingen annuleren. Beeld ANP
Onder meer het DeLaMar moest dinsdag al voorstellingen annuleren.Beeld ANP

“Ik heb de eerste reeks culturele instellingen al gebeld. We gaan kijken waarvoor we een uitzondering kunnen maken, maar dat kan maar op beperkte schaal,” aldus de burgemeester.

Tijdens de persconferentie over de nieuwe en aangescherpte coronamaatregelen werd maandagavond bekendgemaakt dat er nog maar dertig personen in binnenruimtes zijn toegestaan, maar dat Veiligheidsregio’s ontheffingen kunnen verlenen voor culturele instellingen ‘die van groot belang zijn’.

Domper

Organisatoren van voorstellingen en concerten haalden opgelucht adem, maar kregen dinsdag alsnog een domper te verwerken toen bleek dat ontheffingen niet meteen zouden worden verleend.

Burgemeester Halsema, voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, vond het vanwege het besmettingsniveau niet verantwoord om generieke ontheffingen te verlenen. Onder meer het ITA, DeLaMar en Paradiso moesten daardoor dinsdag voorstellingen annuleren.

ITA heeft voor woensdagavond weer de voorstellingen afgelast, zegt een woordvoerder. Verder zegt hij dat ze geen idee hebben waar ze aan toe zijn.

‘Nog niets gehoord’

Nu Halsema heeft laten weten dat maar een paar instellingen überhaupt op een ontheffing hoeven te rekenen, is de onzekerheid bij Amsterdamse culturele instellingen enorm.

Hoewel Halsema zegt de eerste reeks instellingen te hebben gebeld, heeft het gros woensdagochtend nog niks gehoord. Niemand weet of en wanneer voorstellingen door kunnen gaan. “We blijven er achteraan gaan,” zegt een woordvoerder van het DeLaMar. Als het theater de ontheffing niet krijgt, gaan de deuren de komende drie weken dicht. Ook het Bijlmerparktheater weet nog van niets, maar blijft voorlopig wel open, zegt een woordvoerder.

Ook Theater Bellevue heeft nog geen belletje gehad. “We hebben al voor aardig wat voorstellingen meer dan dertig kaarten verkocht,” zegt zakelijk directeur Thomas Smit. “Daardoor moeten we mensen gaan teleurstellen of als alternatief voorstellingen dubbelen. Dat is geen oplossing voor de langere termijn, maar we gaan het vanavond wel doen omdat we nog geen uitsluitsel hebben. De voorstelling van half negen wordt ook om half zeven gespeeld.”

Grote onzekerheid

De Ziggo Dome is in gespannen afwachting van het besluit van de Veiligheidsregio. Directeur Danny Damman: “De berichtgeving wisselde gisteren per uur. Momenteel verkeren we in een vacuüm van grote onzekerheid. We hebben vanaf 9 oktober enkele voorstellingen van De Avond van de Filmmuziek met het Metropole Orkest. De opbouw zou eigenlijk nu moeten beginnen. Maar als je voor niets opbouwt, kost dat alleen maar extra geld. We hopen op zo snel mogelijk uitsluitsel.”

Het Concertgebouw hoopt op een ontheffing: “Als we dat niet krijgen, bekijken we per concert welke wel en welke niet door kan gaan. Voor vanavond en morgen gaan de concerten vooralsnog door, is het plan. Of dat met 30 of 350 mensen is, is nog de vraag,” zegt woordvoerder Jacob van der Vlugt.

Vivienne Ypma van De Kleine Komedie, dat ook nog geen uitsluitsel heeft, hoopt dat de Veiligheidsregio onderscheid maakt tussen instellingen die veel subsidie krijgen en instellingen die vooral zelf de broek ophouden. “Wij behoren zelf tot die laatste categorie en zijn voor een groot deel afhankelijk van publieksinkomsten.”

Marlies Vriesendorp, hoofd marketing en communicatie van Amerpodia (waar Felix Meritis, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Compagnietheater onder vallen) hoopt op een ontheffing, maar gaat er niet vanuit. “Het is ontzettend heftig dat we terug moeten naar dertig man. We proberen de moed erin te houden en de regels strak te volgen. We hopen er weer bovenop te komen.”

Den Haag en Utrecht

Rob Jetten van D66 heeft via Twitter zijn ongenoegen geuit over de manier waarop culturele instellingen in Amsterdam worden behandeld. “In Den Haag en Utrecht kan het culturele leven door, in Amsterdam nog niet. Hoe zit dat? Theaters hebben de afgelopen maanden ontzettend veel coronamaatregelen genomen. Laat kabinet samen met burgemeester snel zorgen dat mensen veilig kunnen genieten van kunst & van cultuur.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden