Halsema onderzoekt ruimte voor actie tegen gebedshuizen

De geloofsvrijheid is ruim en goed beschermd, maar niet grenzeloos, zei burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in debat met de gemeenteraad.

null Beeld anp
Beeld anp

"Die grenzen kunnen alleen met de grootste terughoudendheid worden toegepast. Maar geloofsvrijheid mag geen dekmantel zijn van criminele of jihadistische activiteiten."

Aanleiding voor dit debat waren uitspraken die Halsema vorige week had gedaan in 'Het Gesprek met de Burgemeester' op AT5.

Ze zei in dat gesprek in het uiterste geval gebedshuizen te sluiten als daar haatdragende boodschappen worden verkondigd. "Hierbij gaat het niet om vrijheid van meningsuiting, maar om gedrag, zoals structureel haatzaaien, ronselen, dreigen met geweld," lichtte ze toe in het debat. "Dan verwordt een gebedshuis tot criminele broedplaats." Ze gaat momenteel na welke ruimte de gemeente heeft om tot actie over te gaan.

El Tawheed
Deze uitspraken leidden tot een uitgebreid debat. Logisch, want voor veel partijen is het onderwerp een kernactiviteit. Forum voor Democratie pleitte ervoor om het de El Tawheed moskee zo lastig mogelijk te maken. "Dat is een centrum van radicalisering." Partijleider Annabel Nanninga wil dat de gemeente het erfpachtcontract met deze moskee opzegt. "We zijn niet voor erfpacht, maar dit kan ons nu toch helpen onze tanden te laten zien tegen schandvlek in onze stad."

Halsema zei dat erfpacht alleen kan worden opgezegd bij langdurige achterstallige betalingen. Van sluiting is geen sprake, want er zijn geen strafbare feiten geconstateerd.

Erkenbrand
Denk stelde voor om een bijeenkomst van alt-right beweging Erkenbrand dan ook te verbieden. De burgemeester ziet hier niets in. "We kunnen niet voorafgaand beperkingen opleggen aan vrijheid van meninsguiting," aldus Halsema. "Het is niet duidelijk of deze organisatie naar Amsterdam wil komen, maar als er aanwijzingen zijn voor verstoringen van de openbare orde, grijpen we in." Dat kan betekenen dat iemand in de zaal wordt gezet.

Femke Roosma van GroenLinks zei dat de burgemeester weinig kan doen aan de ophef die is ontstaan na haar uitspraken. "We gaan geen moskeeën sluiten. Daar is geen reden toe."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden