Plus

Halsema kan nu doorpakken na bedreigingen Leen Schaap

De bedreigingen aan het adres van brandweercommandant Leen Schaap zijn een nieuw dieptepunt. Maar het geeft Schaap, én burgemeester Femke Halsema als zijn nieuwe baas, wel het momentum om door te pakken.

Brandweercommandant Leen Schaap van Brandweer Amsterdam Amstelland. Beeld anp
Brandweercommandant Leen Schaap van Brandweer Amsterdam Amstelland.Beeld anp

Commandant Leen Schaap, die sinds 2016 is aangesteld om schoon schip te maken bij het brandweerkorps, heeft te maken heeft met ernstige bedreigingen. Dinsdag werd bekend dat het Team Grootschalige Opsporing onderzoek doet na twee aangiften.

De bedreigingen worden geuit vanwege de hervorming van het korps. De royale arbeidsvoorwaarden worden sinds 2016 beknot en de 'wittemannencultuur' met soms seksistische of discriminerende humor wordt door Schaap niet langer getolereerd. De brandweerlieden, verenigd in een sterke ondernemingsraad, geven zich niet zomaar gewonnen.

Modern en flexibel
Dat verzet heeft dus ook een doodsbedreiging opgeleverd. "Dit gaat echt drie bruggen te ver, het toont aan dat er iets moet gebeuren", zegt Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks, de grootste partij in de raad.

En raadslid Marianne Poot namens de grootste oppositiepartij VVD: "Dit laat zien hoe belangrijk het is om van de brandweer een moderne flexibele organisatie te maken."

Burgemeester Femke Halsema was er snel bij om de bedreiging van de commandant ferm af te keuren. "Onacceptabel." Ook scoorde ze punten door te laten weten dat ze al direct contact had gehad met Schaap dinsdagochtend.

Woensdagmiddag heeft Halsema zich opnieuw fel gekant tegen de bedreigingen aan het adres van Schaap. "Namens de gemeenteraad en het college spreek ik onze verontwaardiging uit voor de bedreigingen aan het adres van Leen Schaap," zei ze bij aanvang van de raadsvergadering.

"Schaap en zijn collega's dienen de veiligheid van de bevolking en verdienen respect en niets minder dan dat. De bedreigingen besmeuren het blazoen van de brandweer en dat tolereren wij niet."

De hervormingen binnen de brandweer krijgt de komende tijd voorrang in de werkzaamheden van het college van burgemeester en wethouders, zei Halsema ook nog.

Ergo: de nieuwe burgemeester zit er bovenop en is niet uitgegleden over de eerste bananenschil in haar portefeuille. Op haar derde werkdag ging de gemeenteraad dan ook als één man achter burgemeester Halsema staan.

Geen mediation
Dat is niet vanzelfsprekend, want zoals alles is ook de brandweer politiek. In de tijd van Van der Laan stond de gemeenteraad nog unaniem achter de burgemeester bij het oplossen van dit probleem. Maar dat veranderde onder Van Aartsen.

Oppositiepartij Forum voor Democratie wil het arbeidsconflict oplossen via mediation, in plaats van de harde hand. Die route is na de nieuwste bedreigingen natuurlijk uitgesloten.

Dat Schaap tot 2021 heeft bijge­tekend, betekent dat de hervorming van de Amsterdamse brandweer tot diep in de eerste termijn van burgemeester Halsema zal gaan duren. Maar de bedreigingen en de snelle reac­tie van Halsema hebben het bij-effect dat de politieke verdeeldheid voorlopig is tegengehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden