PlusRepubliek Amsterdam

Halsema heeft het altijd gedaan

Ruben Koops Beeld Artur Krynicki
Ruben KoopsBeeld Artur Krynicki

‘Er is niemand die Femke Halsema leuk vindt, zelfs haar man niet!” Lachen gieren brullen, vorige week op Radio Veronica. Krap een uur nadat de gemeente had laten weten dat benzineauto’s vanaf 2030 niet meer welkom zijn in de stad, werd er door de dj’s van Veronica Inside al volop geklaagd over de maatregel. Niet wethouder Dijksma, die het plan bedacht, maar burgemeester Halsema kreeg direct de schuld van de mannetjes van de radio: “Zelfs mijn vriezer is nog warmer dan Femke Halsema!”

Deze week was het opnieuw raak. Botenbezitters die nijdig zijn dat de gemeente het aantal passagiers op een sloep beperkt tot maximaal 12, blokkeerden dinsdagavond tijdelijk een gracht uit protest tegen deze en andere maatregelen. Niet de Amstel ter hoogte van de Stopera, waar het beleid bedacht werd, of een sloot in IJburg, waar de uitvoerder van de maatregel woont – toevallig wéér wethouder Dijksma – maar de Heren­gracht ter hoogte van de ambtswoning. Halsema heeft het gedaan, vonden de schippers. En dan moet het alcoholverbod voor schippers en opvarenden nog behandeld worden. De gemeenteraad heeft de impopulaire maatregel bedacht, maar laat de uitvoering over aan Halsema.

Het klopt dat de stad in snel tempo verandert. Vooral individuele vrijheden worden ingeperkt. Bovendien zijn veel veranderingen tegelijkertijd ingegaan of aangekondigd. De hogere parkeertarieven, een helmplicht voor snorscooters, nieuwe regels op de grachten, hogere gemeentelijke lasten, en nieuwe opvanglocaties voor uitgeprocedeerden in witte wijken, ze zagen begin 2019 het levenslicht. Voornamelijk welvarende, mondige Amsterdammers krijgen hiermee te maken en zij verzetten zich steeds luidruchtiger.

null Beeld

Met Halsema hebben de veranderingen weinig te maken. Het is beleid uit de koker van de progressieve coalitiepartijen, GroenLinks, D66, PvdA en SP. Zelfs als de burgemeester het zou willen, zou zij zich er niet mee mogen bemoeien.

Toevallig valt de termijn van Halsema ruwweg samen met de start van deze progressieve coalitie. Het draagt er allemaal aan bij dat zij de personificatie aan het worden is van de veranderingen.

Sommige partijen proberen te profiteren van het sentiment dat tegen de burgemeester aan het ontstaan is, zoals tijdens de campagne voor Provinciale Statenverkiezingen dit voorjaar. Er verscheen toen een opvallende krantenadvertentie met een open brief van de VVD-lijsttrekker in Noord-Holland, Cees Loggen aan Halsema. Hij klaagt over de vestiging van een opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Buitenveldert. Een frontale aanval, terwijl Loggen en de VVD heel goed weten dat niet Halsema, maar wethouder Groot Wassink dit dossier onder zijn hoede heeft. Een bewuste poging om via de impopulariteit van Halsema, rechtse kiezers te mobiliseren.

Het is ook begrijpelijk dat Halsema gezien wordt als het boegbeeld van het kneiterlinkse Amsterdam. De burgemeester was in de Tweede Kamer jarenlang fractievoorzitter van GroenLinks, het gezicht van progressieve politiek in Nederland. Zij is daarmee veruit de meest politiek geprofileerde burgemeester van Amsterdam sinds Ed van Thijn. Haar verleden zorgde er ook voor dat ze überhaupt in beeld kwam voor het burgemeesterschap in Amsterdam. Het mes snijdt aan twee kanten.

Uiteindelijk maakt het weinig uit wat de Amsterdammers vinden van de burgemeester, het is de gemeenteraad die in 2024 een oordeel moet vellen over haar functioneren. En dat ziet er goed uit. Alle beledigingen op Radio Veronica ten spijt: bij elke verkiezing lijkt de marge waarmee GroenLinks wint, groter te worden. Tegenover de 17.000 Halsemahaters die een petitie hebben ondertekend dat Halsema weg moet, staat een veelvoud aan kiezers die GroenLinks keer op keer hun zege geven. Indirect stemmen al deze mensen op Halsema. Voorlopig heeft zij niets te vrezen.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden