Nieuws

Halsema: geen alcoholverbod op grachten

Burgemeester Halsema veegt een alcoholverbod op de grachten definitief van tafel. ‘Onwenselijk,’ oordeelt zij krap een week nadat de raad het idee opperde.

Mensen genieten van mooi nazomerweer op de Amsterdamse grachten.Beeld ANP

Halsema vindt het niet nodig om een totaalverbod op alcoholgebruik op het water af te kondigen, waardoor zelfs een flesje bier of wijn in de boot al een overtreding zou zijn. ‘Maatregelen (om overlast te bestrijden, red.) dienen juist om Amsterdammers vrijelijk te kunnen laten genieten van hun stad. Alleen wangedrag wordt beteugeld.’

Vorige week donderdag nam een nipte meerderheid van de gemeenteraad op voorspraak van de PvdA een voorstel aan om het stadsbestuur een alcoholverbod op het water te laten uitwerken. De linkse partijen wilden burgemeester Femke Halsema de bevoegdheid geven om bij extreme overlast delen van de grachtengordel aan te kunnen wijzen als een zone waar alcoholconsumptie verboden zou zijn, voor zowel schippers als hun opvarenden. Dit moest worden vastgelegd in de APV, waarin de plaatselijke regelgeving staat.

Vooral rondvaartsloepen

De gedachte is dat zo’n alcoholvrije zone een middel kon zijn tegen de overlast die binnenstadbewoners ervaren. Die overlast komt vooral van rondvaartsloepen waarop passagiers onbeperkt gebruik mogen maken van de bar, de zogenaamde booze cruises. Maar ook volle sloepen van brallende studenten zorgen vaak voor veel herrie op en rond het water. De consequentie is wel dat de pleziervaart ook onder zo’n verbod zou vallen.

Maar het idee dat Amsterdammers mogelijk geen biertje of wijntje meer mogen drinken tijdens een tochtje op de grachten kon de afgelopen dagen op heel veel kritiek rekenen. Ook burgemeester Halsema, die zelf nooit om het alcoholverbod had gevraagd, was onaangenaam verrast, melden bronnen rond de burgemeester. Het gevolg is dat zij nog geen week nadat het voorstel werd aangenomen, woensdag al een brief stuurt waarin ze het alcoholverbod in ferme bewoordingen afserveert.

Disproportioneel

Halsema ziet niet alleen juridische complicaties bij het instellen van een alcoholverbod, ze vindt het ook disproportioneel. ‘Er is sprake van alcoholgerelateerde overlast op het water, maar de ernst, omvang en urgentie daarvan is niet zo dat er nu reden is om in de APV een alcoholverbod voor het water op te nemen.’

Volgens Halsema worden al diverse pogingen ondernomen om de commerciële rondvaartboten die alcohol schenken aan te pakken met specifieke regelgeving. ‘Dit is in het licht van de schaarse handhaving een passender antwoord op de overlast dan een totaalverbod,’ schrijft Halsema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden