Halsema: Entrada's waren dit seizoen al bij voorbaat verboden

Entrada's zoals die vorige week zijn gehouden voor aanvang van de wedstrijd Ajax - Juventus zijn dit seizoen eigenlijk helemaal niet meer toegestaan. 'Vuurwerk en gezichtsbedekkende kleding maken dat echt heel moeilijk.'

Een waterkanon bij de Entrada voor de wedstrijd Ajax - Juventus.Beeld ANP

Dat is volgens burgemeester Femke Halsema afgesproken in het Seizoensdraaiboek '18/'19, een lijst afspraken van de gemeente, de politie en het Openbaar ministerie die zijn afgestemd met Ajax en de Johan Cruijff Arena.

"Bij eerdere Entrada's hebben de betrokken partijen bij het voetbal geconstateerd dat Entrada's in potentie gevaarlijk zijn. In het bijzonder door het gebruik van zwaar vuurwerk en fakkels in een drukke, opeengepakte mensenmenigte," zo staat volgens Halsema in de afspraken.

Een Entrada is een soort warming-up voor fanatieke supporters, met harde muziek, spreekkoren en vaak ook vuurwerk. Bij de vorige Entrada in augustus 2018 vielen drie gewonden, ook moest de brandalarminstallatie van de Johan Cruijff Arena tijdelijk worden uitgeschakeld vanwege de rookoverlast van rookbommen.

Schermutselingen
Dinsdagavond moest Halsema verantwoording afleggen over de schermutselingen rond de Entrada die vorige week woensdag werd gehouden voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - Juventus. Hierbij raakte de politie slaags met de supporters, negen agenten raakten gewond en 69 fans werden opgepakt.

Eerder erkende Halsema al, die tijdens de ongeregeldheden op werkbezoek was in New York, dat de inzet van een waterkanon tegen de supporters een 'onbedoelde provocatie' betrof. Een onafhankelijk onderzoek van instituut COT moet uitwijzen wat er precies is misgegaan.

"Een vreedzame Entrada zouden we heel erg graag willen," zei de burgemeester. "Maar we zien dat het bij dit soort sfeeracties vaak draait om vuurwerk en gezichtsbedekking, en dat maakt het voor de handhaving echt heel moeilijk."

Om tafel
Of Entrada's zonder vuurwerk in de toekomst door de vingers worden gezien, wilde de burgemeester niet zeggen in antwoord op vragen van D66. Wel gaat ze op korte termijn met de supportersverenigingen om tafel, samen met Ajax en de politie, om afspraken te maken over toekomstige sfeeracties.

Halsema zei ook dat er vijfhonderd agenten nodig waren rond de wedstrijd Ajax - Juventus. "Ik vind het pijnlijk dat dit nodig is, maar we doen het niet uit luxe of uit machtsvertoon. Ik had hen heel graag op hetzelfde moment elders ingezet, maar dat was niet mogelijk. We hebben zelfs hulp uit andere steden moeten inroepen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden