Lezersbrief

‘Halsema brengt OM in lastig parket’

Wie geschoren wordt, kan beter ­stilzitten dan zich onnodig roeren. Dat stelt advocaat Evert van den Hout naar aanleiding van de kwestie rond de zoon van Femke Halsema.

De Amsterdamse burgemeester Femke HalsemaBeeld ANP/Koen van Weel

De zoon van de burgemeester wordt verdacht van het plegen van strafbare feiten. De reeds erkende feiten liegen er niet om. De zaak en het onderzoek zijn overgedragen aan het OM in Haarlem, om eventuele belangenverstrengeling te voorkomen. De burgemeester is immers ook hoofd van de politie als het om de handhaving van de openbare orde gaat.

Het is dus niet de bedoeling dat de burgemeester zich met het onderzoek en de mogelijke strafzaak bemoeit of de zaak en het onderzoek naar de feiten beïnvloedt. Met haar brief van 14 augustus doet zij evenwel precies het tegenovergestelde. Zij stelt in de brief dat haar zoon geen gewapende inbraak heeft gepleegd.

Daarmee bemoeit zij zich niet alleen met het onderzoek, erger: zij probeert daarmee het onderzoek van het OM Haarlem te beïnvloeden. Door immers de mogelijk door het OM aan haar zoon ten laste te leggen strafbare feiten op voorhand te ontkennen, brengt zij als burgemeester het OM in Haarlem in een lastig parket, temeer indien het OM in Haarlem van oordeel is dat ten laste gelegde feiten, waaronder een gewapende inbraak, wel bewezen zijn en vervolgd moeten worden.

Het was beter geweest als de strafrechtadvocaat van de verdachte het standpunt zou hebben ingenomen dat (nog) niet bewezen is dat een gewapende inbraak is gepleegd en dat het besluit over vervolging aan het OM Haarlem is en het oordeel over ten laste gelede feiten aan de rechter is, want dat oordeel is niet aan de burgemeester: trias politica.

Wie geschoren wordt, kan beter ­stilzitten dan zich onnodig roeren. Het bagatelliseren van de feiten als ­kattenkwaad maakt de zaak ook niet beter.

Evert van den Hout, advocaat bij Schuit Polak Van den Hout ­Advocaten, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden