Halsema botst met rechtse oppositie over ontruiming ADM

Burgemeester Femke Halsema is woensdagmiddag gebotst met de rechtse oppositie over de ontruiming van het ADM-terrein en mogelijke molotov-cocktails die daarna zijn aangetroffen.

Michiel Couzy en Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Marianne Poot van de VVD beschuldigde Halsema ervan dat zij een gevaarlijke situatie heeft genegeerd. "Daar neem ik afstand van," reageerde de burgemeester. "U suggereert dat ik mensen in gevaar heb gebracht. Dit zult u hard moeten maken."

Poot kwam hier vervolgens niet op terug, waarop Halsema concludeerde dat het VVD-raadslid haar opmerkingen 'niet staande houdt'.

Succes
Het debat ging over de ontruiming van het ADM-terrein, dat 21 jaar gekraakt was. Deze ontruiming ging zonder geweld. "Dat mag een succes heten," aldus Halsema.

VVD, Forum van Democratie en CDA wilden echter meer weten over mogelijke molotov-cocktails die waren aangetroffen op het, inmiddels ontruimde, terrein. Ook zouden er openstaande gasflessen en visdraad zijn aangetroffen.

Strafbare feiten
Halsema had al gezegd dat er tijdens de ontruiming geen strafbare feiten waren geconstateerd en dat er geen aanwijzingen waren voor molotov-cocktails. De politie had daarom geen melding gedaan. Hier nam de rechte oppositie geen genoegen mee. Halsema zou de situatie hebben 'gedownplayed' en een gevaarlijke situatie hebben genegeerd.

"Denkt u werkelijk dat ik een bedreiging niet serieus neem," reageerde Halsema. De burgemeester gaf aan te vertrouwen op het oordeel van de politie. Daarmee liep het debat met een sisser af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden