Halsema begint offensief tegen alcoholgebruik Wallen

Extra handhavers, streng optreden tegen alcohol op straat en geen rondleidingen meer in de avond. Zo hoopt burgemeester Femke Halsema de overlast op de Wallen in te dammen ten gunste van de bewoners.

Dinsdag zijn her en der op de Wallen grote spandoeken opgehangen met de boodschap dat alcohol drinken op straat verboden is, op straffe van een boete van 95 euro. "We kunnen niet handhaven als de normen niet duidelijk zijn," zei burgemeester Halsema dinsdagavond tegen bewoners van de Wallen.

De regels bestonden al, maar niemand handelde er naar. Twee maanden geleden liep Halsema met handhavers door de binnenstad en haar viel op dat ze niets anders deden dan toeristen wijzen op het alcoholverbod, dat op kleine bordjes is aangegeven in het gebied. "Niemand die het wist."

Het gevolg: het drinken van alcohol werd nauwelijks bestraft op de Wallen.

Vanaf komend weekeinde zullen politie en handhavers hier strenger tegen optreden. Het handhaven van het alcoholverbod is een van de maatregelen die Halsema dinsdag aankondigde op een kleine buurtbijeenkomst bij de Oude Kerk.

Ook kroegbazen krijgen te maken met het aanscherpte alcoholbeleid. Wie een overduidelijk dronken gast nog een versnapering inschenkt, kan gestraft worden met een week sluiting. Dit wordt opnieuw onder de aandacht gebracht van de horeca die in het gebied is gevestigd.

Eerder dicht
Waar Halsema afgelopen zomer maatregelen aankondigde die de ergste smerigheid en overlast moesten beperken, doet zij nu een poging om de bestaande regels in het gebied ook echt te gaan handhaven.

Een andere nieuwe maatregel is het verbod op rondleidingen in de avond, dat op 1 april ingaat.

Daarnaast legt ze beperkingen op aan winkels die 's nachts openblijven, zoals snackbars. Die moeten in het vervolg om 04.00 uur dicht, in plaats van 06.00 uur.

Deze zomer beloofde de burgemeester al extra schoonmaak in het gebied waar de meeste raambordelen zijn gevestigd. Ook zijn handhavers inmiddels uitgerust met een mobiel pin­apparaat, zodat overlastplegers de boete meteen kunnen afrekenen. Volgens Halsema is het belangrijk dat toeristen leren dat Amsterdam geen stad is waar alles kan en dat er direct straf volgt op een overtreding.

De aanpak van Halsema is een drietrapsraket. De maatregelen die ze dinsdag aankondigde komen neer op handhaving van bestaande regels op de korte termijn. In het voorjaar komt ze met plannen die het leefklimaat op de Wallen op de middellange termijn moeten verbeteren.

Na de zomer van 2019 volgt een uitgebreide visie op de toekomst van het gebied, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gekeken naar prostitutie en de rol van cultuur in de binnenstad. Drie van de vier coalitiepartijen hebben al aangegeven dat voor de prostitutie ruimte buiten de Wallen moet worden gezocht.

Boven het hoofd gegroeid
Halsema noemt de aanpak van de Wallen een van haar prioriteiten als burgemeester. "Bij mijn aantreden werd mij duidelijk dat de problemen ons boven het hoofd zijn gegroeid. Ik hoop dat we langzaam maar zeker de binnenstad weer terug kunnen geven aan de bewoners. Niet door toeristen tegen te houden, maar door de leefbaarheid te verbeteren."

Edwin Schölvinck, betrokken bij de campagne 'I Live here' van bewoners van de Wallen, vindt de uitgangspunten van Halsema goed. "Maar het moet allemaal wel lukken. In de praktijk beschikken we in Amsterdam over een beperkte groep handhavers en agenten. Als Ajax speelt of er een demonstratie is, kunnen ze niet op de Wallen zijn."

Burgemeester Femke Halsema geeft een toelichting op de maatregelen Beeld anp
Burgemeester Femke Halsema geeft een toelichting op de maatregelenBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden