Review

Halloween 2*

null Beeld

Regie: Rob Zombie
Met: Sheri Moon Zombie, Tyler Mane, Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell, Brad Dourif

Met zijn even brute als rommelige herverfilming brak regisseur Rob Zombie twee jaar geleden resoluut met het meesterlijk suggestieve karakter van Halloween, waarmee John Carpenter in 1978 kasrecords en een uitstekende reputatie als horrorspecialist vestigde.

Carpenters boeman Michael Myers was een ondoorgrondelijke schim, in handen van Zombie werd het een door jeugdtrauma's geplaagde psychopaat uit het boekje. De onthulling van diens motieven en achtergronden kwam de spanning niet ten goede, maar door het commerciële succes mag Zombie in Halloween 2 de ingeslagen weg vervolgen.

Net zoals de voorganger is Hallo­­ween 2 geen rechtlijnige herverfilming van het gelijknamige eerste vervolg op Carpenters klassieker, maar een bont allegaartje, waarin Zombie zijn persoonlijke obsessies uitvent. De film begint waar de voorganger eindigde: na zijn ontsnapping uit een inrichting richtte Myers in zijn geboorteplaats Haddonfield een bloedbad aan, maar hij blijkt daarbij allerminst te zijn omgekomen.

De boomlange bruut jaagt in de opvolger op een andere overlevende van het bloedbad, terwijl zijn psychiater annex biograaf de zaak met succes ten gelde maakt.

Met de wederom door Malcolm McDowell vertolkte dokter lijkt Zombie iets te willen zeggen over lieden die andermans leed voor eigen gewin uitbuiten, maar op een heldere stellingname laat hij zich niet betrappen.

Zo heeft het meisje dat de voorganger ternauwernood overleefde een poster van Charles Manson boven haar bed hangen, want dat geeft een film over een fictieve moordenaar een extra scherp randje. Als een rebelse puber doet Zombie zijn best om kijkers te provoceren, waar Carpenter aan het flinterdunne gegeven genoeg had om hoogspanning op te roepen.

Tot dat laatste is de herverfilmer niet in staat. Na vier horrorfilms op rij is wel duidelijk dat de filmende zanger van de rockband White Zombie over een herkenbaar eigen signatuur beschikt. Zombies films zijn als albums opgebouwd uit losse scènes van zeer uiteenlopende kwaliteit, en de samenhang is soms ver te zoeken.

Vooralsnog geldt The devil's rejects als zijn enige geslaagde film­album, en kan bij Halloween 2 geconstateerd worden dat de plaat blijft hangen. (BART VAN DER PUT)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden